Bekijk andere nieuwsberichten
07 feb

Driedubbel kwetsbaar: congres over jongeren en seksueel geweld

In ons vakgebied zie je vaker dan je lief is de donkere kant van de maatschappij. Hier moet je zorgvuldig en adequaat mee omgaan. Daarbij vinden wij het van groot belang om onze kennis up-to-date te houden, contacten te leggen met vakgenoten en nieuwe inzichten op te doen. Op woensdag 6 februari 2019 sloten we aan bij het congres Jongeren en Seksueel geweld: driedubbel kwetsbaar. Jongeren zijn op het gebied van seksueel geweld drie keer zo kwetsbaar in vergelijking tot volwassenen. Jongeren zijn het vaakst slachtoffer, ze zwijgen het meest en de impact op hen is vaak groter.

 

Diverse sprekers gingen in op onderwerpen als cultuursensitiviteit, risico’s door het gebruik van social media en hoe moeilijk het is om seksueel misbruik te signaleren. Zo hoorden we over een onderzoek gedaan naar sexting en shaming bij Marokkaans-Islamitische jongeren. Hoe deze meiden naast al het andere, ook te maken krijgen met de eer van hun familie en de plek die het geloof inneemt voor ze.

 

Verder werd er ingegaan op de invloed van social media op de seksuele ontwikkeling van jongeren. Sexting, flirten via WhatsApp, het is allemaal leuk en spannend, maar het maakt jongeren ook kwetsbaar. Wat je stuurt kan uitlekken, je kunt te maken krijgen met shaming en je reputatie staat op het spel. In interviews van de onderzoekster met jongeren gaven zij te kennen daardoor voorzichtiger te zijn geworden.

 

De opgedane kennis en inzichten verwerken we in onze lessen, methoden en gesprekken met leerlingen en docenten.