Hulp voor de (aanstaande) tienermoeder

Als (aanstaande) tienermoeder of jonge moeder kan je leven flink op z’n kop staan. Misschien heb je veel vragen of twijfels, bijvoorbeeld over hoe het straks moet als je een kindje hebt. Wij willen je helpen. Tienermoeder zijn kan je onzeker laten voelen en misschien durf je hierdoor juist geen vragen te stellen. Daardoor is voor ons geen enkele vraag gek of overbodig. Ook als je nog twijfelt of je het kind wel wilt houden, kun je bij ons terecht voor een keuzegesprek.

 

Hulp voor jongvolwassenen met kinderen

Wanneer je hebt gekozen om jong moeder te worden en dit moeilijk vindt, willen we je helpen. Dankzij onze jarenlange ervaring met tienermoeders, hebben wij veel kennis en een groot netwerk om jou te helpen in je nieuwe rol als moeder. We ondersteunen je bij al je vragen. We hebben de belangrijkste informatie vast voor je op een rij gezet. Uiteraard staan onze maatschappelijk werkers voor je klaar om verder met je door te praten. Je bereikt hen via chat, telefoon of mail.

 

Ben je zelf nog kind en zwanger?

Als je tienermoeder wordt, staat je leven op zijn kop. Er verandert nu zoveel in je leven. Je krijgt er een nieuwe rol als moeder bij. Je kan niet alles meer wat je leeftijdsgenoten wel kunnen. Hoe geef je deze zwangerschap een plek in je leven? Veel meiden zitten in hetzelfde schuitje en zijn je voorgegaan. Lees de ervaringen en verhalen van andere tienermoeders op de website tienermoeders.nl. 

 

Tienermoeder blij met kind door hulp Siriz

 

Hoe red ik het financieel als tienermoeder?

Als je besluit om de zwangerschap uit te dragen en je kind op te voeden, kan het lastig zijn om rond te komen. Want hoe kom je aan een inkomen? Heb je genoeg geld voor de huur, het eten en spullen voor de baby? Heb je recht op kinderbijslag of kinderopvangtoeslag en hoe vraag je dat aan? Het kan zijn dat je schrikt van de verantwoordelijkheid om nu financieel voor jezelf en je baby te zorgen. Het is heel logisch dat je daar hulp bij nodig hebt. De maatschappelijk werker van Siriz kan je hierbij helpen.

 

Er zijn ook handige websites die veel informatie geven over financiële regelingen voor tienermoeders. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op:

  • DUO; er zijn speciale regelingen voor tienermoeders die hun kind alleen opvoeden en studeren.
  • Sociale Verzekeringsbank; zij zijn de instantie voor kinderbijslag. Heel fijn dat je als ouder een bijdrage krijgt!
  • Belastingdienst; op deze site kan je kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget aanvragen.
  • Nibud; ben je benieuwd naar wat een kind eigenlijk kost? Op de site van Nibud vind je een handige rekentool om de kosten in kaart te brengen.
  • Antwoord op; een duidelijke site die je informatie geeft over de vergoeding van zorg, recht op bijstand en andere financiële regelingen waar je als tienermoeder voor in aanmerking komt

 

School: hoe combineer je als tienermoeder school en moederschap?

Als tienermoeder is de kans groot dat je nog naar school gaat of moet. Hoe combineer je het moederschap met naar school gaan? Door de zwangerschap, bevalling en opvoeding van je kind kan het zijn dat je meer tijd nodig heb om je school af te ronden. Overleg met de school en duidelijke afspraken geven veel rust en overzicht, waardoor je weet waar je aan toe bent. Hoe het zit met leerplicht en andere regels lees je op de pagina ‘Zwanger en je studie’.

Op de website studerendemoeders.nl vind je veel ervaringsverhalen en tips van andere tienermoeders die hun leven als tiener- of jonge moeder combineren met school en studie.

 

Werk: hoe combineer je als tienermoeder werk en moederschap?

Naast school/studie en het moederschap heb je vaak ook nog je (bij)baan. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt of dit door kan gaan en hoe je dit goed combineert. Het is belangrijk om voor inkomsten te zorgen om jezelf en je kindje te kunnen onderhouden. In Nederland zijn er verschillende regelingen voor werkende ouders. Rondom je zwangerschap heb je recht op zwangerschapsverlof.  Op de website van het juridisch loket vind je alle informatie over je rechten en plichten tijdens en na je zwangerschap.

Naast de regelingen vanuit de overheid is een duidelijke planning en inzet ook erg belangrijk. Wat kan je zelf doen en wie kan je helpen op de momenten dat je het niet financieel niet redt? Schakel op tijd je familie en vrienden in en lees vooral ook verhalen van andere tienermoeders. Hoe doen anderen het en welke tips hebben andere tienermoeders hierover? Lees hier meer over.

 

Huisvesting: tienermoeder en geen plek om te wonen

Ben jij of word jij tienermoeder en heb je geen plek om te wonen? Siriz helpt je graag verder.

Siriz biedt verschillende mogelijkheden van opvang. Zo zijn er verschillende locaties waar je begeleid kan wonen, is er een leef-/leerhuis en zijn opvanggezinnen waar je (tijdelijk) terecht kunt. Informatie over de verschillende opvangmogelijkheden lees je hier. Charlene en Kennetus hadden toen zij tienermoeder werden geen plek om te wonen. Zij delen graag hun verhaal en ervaring met de opvanglocaties.

moeder met kind

 

Tienermoeder en relaties: hoe we kunnen we samen vader en moeder zijn, ook als we geen relatie meer hebben?

Als je samen vader en moeder wordt, betekent dat veel voor jullie onderlinge relatie. Misschien ben je samen, misschien zijn jullie uit elkaar of is de spanning om te snijden. Houd goed in gedachte dat deze zwangerschap bij jullie allebei voor verschillende emoties kan zorgen. Geef elkaar de ruimte om dit te uiten en het een plekje te geven.

 

Hoe jullie situatie ook is, het kan prettig zijn om te praten met een onafhankelijke deskundige. Siriz is er voor vrouwen én mannen. Het maakt daarbij niet uit waar jullie vandaan komen, hoe jullie relatie er (nu) uitziet of hoe jullie tegen de zwangerschap aankijken. Jullie kunnen samen hulp zoeken, maar je kunt ook op eigen initiatief, zonder je (ex-)partner, contact met ons opnemen. Lees meer.

 

Tienermoederopvang

Misschien ben je bang en voel je je niet veilig. Een zwangerschap kan een reden zijn dat mensen teleurgesteld in je of boos op je zijn, of dat je geen plek meer hebt om te wonen. We bieden je de mogelijkheid om tijdelijk te wonen in een opvanggezin, een leef-/leerhuis of een project voor begeleid zelfstandig wonen. Lees meer.

 

Siriz biedt hulp aan tienermoeders

Als je jong moeder wordt, komt er veel op je af. Siriz wil je graag helpen bij alle obstakels die je tegen komt zoals onderdak, financiën, studie, werk en relatie. Onze maatschappelijk werkers staan dagelijks voor je klaar. Neem contact met hen op via de chat, telefoon of mail. We willen je graag helpen!

 

 

Bel 0800 440 00 03 WhatsApp 06 24 90 75 55 Chat met ons Stuur een e-mail