Hulp nodig?

Wat zijn de mogelijkheden bij een ongeplande zwangerschap? Een onbedoelde zwangerschap kan om allerlei redenen je leven op zijn kop zetten. Bij ons kun je terecht voor hulp bij je zwangerschap of dit bedoeld of onbedoeld is. Bij ons kan je je twijfels en vragen in vertrouwen delen en stellen over de zwangerschap. Het is natuurlijk enorm belangrijk om goed na te denken over de onbedoelde zwangerschap, zodat je tot een weloverwogen beslissing komt. 

 

Ondersteuning en begeleiding tijdens onbedoeld zwangerschap 

Wij begeleiden je bij het maken van jouw persoonlijke keuze over jouw ongeplande zwangerschap. Wij helpen je graag met allerlei onderwerpen die belangrijk voor jou zijn in deze spannende periode. 

 

Ben ik zwanger?
Ben je in de ochtend soms wat misselijk, de hele dag moe of heb daarnaast last van pijnlijke borsten? In eerste instantie besteedde je daar niet veel aandacht aan. Je dacht aan een griepje of aan stress.
Het kan ook zijn dat je helemaal geen last hebt gehad van zwangerschapsklachten. Maar ineens merk je dat je menstruatie uitblijft. 

 

Wanneer doe ik een zwangerschapstest?  

Je wilt nu graag weten of je zwanger bent. Het achterhalen of je zwanger bent, begint door het doen van een zwangerschapstest. Dit kan je heel gemakkelijk zelf doen. Een zwangerschapstest koop je bij de drogist, de apotheek of bij de supermarkt. Je kunt al een dag na je uitblijvende menstruatie een test uitvoeren. 

 

Hoe weet ik of ik zwanger ben?
Maak een afspraak te maken bij je huisarts voor een zwangerschapstest. Als de test aangeeft dat je niet zwanger bent, doe dan nog eens zwangerschapstest. Blijft de menstruatie vervolgens nog steeds uit, dan is het goed om nogmaals een zwangerschapstest te doen. Het kan namelijk zo zijn dat er nog niet genoeg zwangerschapshormonen in je urine zitten. Geeft de test aan dat je wel zwanger bent dan kan je of heel erg blij of verrast zijn. Het kan namelijk zo zijn dat jij nog niet toe bent aan een zwangerschap, je gezin al compleet is of dat je om een andere reden niet blij bent met deze zwangerschap. Siriz helpt je graag bij je ongeplande zwangerschap. 

 

Wat doe ik als de zwangerschapstest positief is?
De maatschappelijk werkers van Siriz begeleiden je graag bij de volgende onderwerpen: het maken van keuze tijdens je zwangerschap. Deze periode in je leven kan namelijk enorm belastend en stressvol voor je zijn als je alleen bent en geen vast partner hebt.  

 

Baas over eigen buik: jouw lichaam, jouw keuze
Je bent onbedoeld zwanger en er komt ineens een hoop op je af. Wil je deze zwangerschap wel? Je voelt je onzeker en je hebt een hele hoop twijfels bij deze zwangerschap. Een maatschappelijk werker van Siriz zet met jou samen tijdens een persoonlijk gesprek je gevoelens en rationele overwegingen met je op een rij en bekijkt de voor- en nadelen met je. 

 

Ben je alleenstaand en zwanger?
Als je zwanger bent geraakt zonder een vaste partner komt er nog meer onzekerheid op je af. Kan je alleen zorgen voor een pasgeboren baby? Wil je wel alleen zorgen voor een kind? Hoe gaat je leven eruitzien als je het kind wel houdt of juist niet houdt? Ook als je alleenstaand bent is begeleiding tijdens je zwangerschap erg belangrijk en daar ondersteunt Siriz je graag bij. 


Studeer je en ben je zwanger?

Wanneer je zwanger bent tijdens je studie, kan dit gevolgen hebben voor je studie, want hoe combineer je je zwangerschap met school? In het hulpgesprek met onze maatschappelijk werker wordt gekeken naar alle opties zoals goede afspraken maken met jouw school of eventuele vertraging van jouw studie. 


Hoe bespreek ik mijn zwangerschap bij mijn werkgever?

Wat moet je doen als je net een (nieuwe) baan hebt en erachter komt dat je ineens zwanger blijkt te zijn? Hoe ga je straks de zwangerschap en het ouderschap combineren met je werk. En hoe vertel je het je werkgever? Kan je je baan blijven behouden en krijg je de financiering helemaal rond? Met al deze vragen kan je bij een van onze medewerkers terecht. Wie bieden begeleiding met hoe je jouw zwangerschap kan combineren met het ouderschap en je baan. Ook bieden wij begeleiding voor als dit gaat om een onbedoelde zwangerschap. Ook dan helpen we je graag! 


Mijn partner vertellen dat ik zwanger ben: hoe doe ik dat?

Zit je nog pril in jouw relatie met je partner en ben je bang voor zijn reactie? Kom je erachter dat jullie beiden verschillend denken over hoe om te gaan met de zwangerschap. Twijfelen jullie ineens aan de relatie en aan de toekomst. Het bespreekbaar maken van en überhaupt bespreken van een zwangerschap, kan je relatie nogal uitdagen! Maar het samen aangaan van het zwanger zijn en dit bespreken tijdens de onbedoelde zwangerschap is enorm belangrijk! Willen jullie samen verder of wil jij alleen verder? Hoe ziet de toekomst er dan uit? Een maatschappelijk werker van Siriz helpt jullie begeleiden bij deze zwangerschap.


Woon je nog thuis bij je ouders en kom je erachter dat je zwanger bent?

Hoe bereid je jezelf voor op het bespreken van de zwangerschap in eerste instantie met je partner? Hoe ga je de zwangerschap aan je ouders vertellen of doen jullie dit samen jullie of vertel je dit alleen aan je ouders? Hoe gaan jullie dit aan de ouders of verzorgers van je partner vertellen? Dit kan enorm stressvol zijn voor jou en voor de baby! Maar ook voor de partner. Je bent zwanger en misschien woon je nog thuis. Het bespreken van de zwangerschap kan lastig zijn. Siriz denkt mee in hoe jij dit gesprek kan voeren. Ook kan het zijn dat een maatschappelijk werker het gesprek begeleidt, maar vooral waar jij of jullie je natuurlijk goed bij voelen!


Hoeveel geld kost een kind eigenlijk?

Het is goed om te weten wat je financieel te wachten staat als je ervoor kiest om de baby te houden. Het opvoeden van een baby kost natuurlijk ook geld. Of je nu de touwtjes lastig in elkaar kan knopen of geen idee hebt wat de mogelijkheden zijn met je drukke baan. De maatschappelijk werker bespreekt met jou hoeveel geld je nodig hebt voor de huur, boodschappen, onvoorziene kosten en uiteraard: hoeveel geld je nodig hebt voor de baby. Daarnaast bespreken we samen alle mogelijkheden met je.

 

Krijg inzicht in de kosten en bekijk of je in aanmerking komt voor toeslagen

Via het Nibud, dit is een onafhankelijk voorlichtingsinstituut, krijg je inzicht in welke kosten je kan gaan verwachten en met welke kosten je rekening moet houden. Bekijk bij de Belastingdienst of je in aanmerking komt voor verschillende toeslagen, zoals kinderbijslag en kinderopvang.


Ben je zwanger of heb je net een relatie gekregen en geen woning?

Of je nu een alleenstaande zwangere vrouw bent of je juist in een relatie zit waarbij je geen rust en hierdoor urgent een andere woning nodig hebt. Er zijn zat mogelijkheden. Misschien kom je wel in aanmerking voor urgentie. Onze maatschappelijke werkers helpen je hier graag bij! Wij hebben vanuit Siriz meerdere locaties in Nederland waar we ook opvang aanbieden. Er zijn tal van mogelijkheden, zoals ook het plaatsen bij een opvanggezin in de regio.

 

Wat ik voorrang krijgen op een woning?

Het voorrang krijgen via de woonbouw vereniging van de overheid heet WoningNet. Hier vraag je urgentie voor een woning via de website van WoningNet. Bekijk via WoningNet aan welke voorwaarden je moet voldoen om in aanmerking te komen voor een urgentiewoning. Ook staat er een op de website een overzicht, aan welke voorwaarden je moet voldoen voor het aanvragen van de urgentieverklaring. 


Ben jij zwanger en mag niemand weten dat je zwanger bent?

Komt dit bijvoorbeeld door je geloofsovertuiging? Of heerst er een taboe over seks in jouw cultuur? Is het bespreken van seks en onbedoeld zwanger raken onbespreekbaar met je familie of vrienden? Voel je je eenzaam en alleen in deze zware periode? Siriz heeft specialisten en een breed netwerk aan vertrouwenspersonen waarbij jouw privacy en veiligheid voorop staan bij. Ook hierin begeleiden we jou en hoef je je niet alleen in te voelen.


Ik ben onbedoeld zwanger: wat zijn de mogelijkheden?
Vrouw kijkt naar uitslag zwangerschapstest en heeft hulp nodig

 

Wat is abortus eigenlijk? 

Soms is de keuze voor een abortus niet direct een makkelijk keuze. Wij begeleiden jou bij het maken van deze lastige keuze door de mogelijkheden en de gevolgen van je keuze op een rij te zetten. Je krijgt door een gesprek met onze maatschappelijk werker meer inzicht in jouw situatie. Op de website van de Rijksoverheid win je over abortus informatie in.

 

Ik heb hulp nodig bij de zorg van mijn kind of bij onbedoelde zwangerschap

Je kunt kiezen om je kind (tijdelijk) onder te brengen in een pleeggezin, waarbij jij de ouder van je kind blijft. Het is een lastig keuze om je kind ter adoptie af te staan. De relatie met je kind verbroken op zowel sociaal en juridisch vlak. Dit is enorm traumatisch. Wij slepen je graag door deze zware periode heen en steunen je graag met onze specialisten en netwerk.

 

Zorgwekkende echo tijdens de prenatale screening van de zwangerschap
De prenatale screening kan erg spannend voor je zijn. Je krijgt te horen dat je baby een beperking of een handicap heeft. De negatieve uitkomst van een prenatale screening kan enorm zorgwekkend voor je zijn. Of je nu dit kind wil houden en benieuwd naar welke mogelijkheden ervoor je zijn. Siriz luistert graag naar je. Je komt onverwachts voor een lastige keuze te staan. Misschien is wel niet waar je op hoopte. Of je nu de zwangerschap wil uitdragen of kiest voor abortus. Je komt hoe dan ook voor een heftige keuze te staan. Siriz biedt begeleiding bij het maken van de verschillende keuzen in dit proces.


Ik word onbedoeld vader en wil graag onafhankelijk advies?

Ben jij nog niet toe aan deze fase in je leven? Wanneer je hoort dat je partner zwanger is, is dat voor jou ook een lastige situatie. Wil jij dit kind wel houden? Hoe denken we hier samen over? Ontstaat er tijdens het aangaan van dit gesprek ineens onnodige frictie tussen jullie? Samen komen jullie niet tot een eenduidig besluit. Samen in gesprek levert eindeloze discussies op. Praten met een onafhankelijke deskundige van Siriz. Je mag met ons praten advies wil inwinnen of je hart juist luchten, dan ben je ook van harte welkom bij Siriz.


Meld je aan voor hulp bij een onbedoelde zwangerschap

Bij Siriz luisteren we graag waar jij behoefte aan hebt en op wat voor manier je met ons in contact wil komen, waar jij je goed bij voelt en wanneer jij je er goed bij voelt. Hierom hebben wij verschillende contactmogelijkheden. Kom met ons in contact op de manier waar jij behoefte aan hebt. Of je anoniem wil bellen, je verhaal digitaal kwijt wil of wil Whatsappen. Ook is het mogelijk om nu direct met een maatschappelijk werker te chatten en je specifieke vragen te stellen via onze handige vooringestelde vragenlijst, om je nog beter te kunnen helpen! Via de telefoon kun je ook een afspraak maken met een van onze maatschappelijk werker. Bekijk de hulppost bij jou in de buurt.