Ik word vader en ik wil het niet

Het kan zijn dat je vader wordt zonder dat je dat wilt. Dat is een ingewikkelde situatie. Je kunt je machteloos voelen en boos. Als je er niet samen uitkomt, dan heeft de vrouw echter het laatste woord. Dat is bij wet geregeld. Zij mag besluiten of ze een abortus doet, of ze de zwangerschap uitdraagt. Niemand mag een vrouw dwingen tot een besluit waar zij zelf niet achter staat. Dit geldt ook als zij jonger dan 18 jaar is.

 

Rechten en plichten

In het VN-Kinderrechtenverdrag staat dat beide ouders primair verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van hun kind. Als je als gezamenlijke ouders niet getrouwd bent, of geen geregistreerd partnerschap hebt, krijgt de biologische moeder het volledige ouderlijk gezag over het kind bij de geboorte. Dit betekent dat je als vader op dat moment geen rechten hebt. Je hebt dan bijvoorbeeld niet het recht om het kind te zien, of mede op te voeden, als de moeder dat niet wil. Je mág het kind natuurlijk wel zien, als je daar als ouders gezamenlijke afspraken over maakt.

Lees meer over de rechten en plichten van een vader, bijvoorbeeld over omgangsregeling, alimentatie en gezag.

 

Praten met een onafhankelijke deskundige

Het kan prettig zijn om te praten met een onafhankelijke deskundige. Siriz biedt professionele hulp bij onbedoelde zwangerschap. We zijn er voor vrouwen en mannen.
Het maakt daarbij niet uit waar je vandaan komt, hoe jullie relatie er (nu) uitziet of hoe je tegen de zwangerschap aankijkt. Je kunt ook op eigen initiatief, zonder je (ex-)partner, contact met ons opnemen. Benieuwd hoe andere mannen de situatie en de hulp hebben ervaren? Lees het verhaal van Pjotr of Ralph.

 

Bel 0800 440 00 03 WhatsApp 06 24 90 75 55 Chat met ons Stuur een e-mail