Zwanger en het vertellen

Veel vrouwen hebben er moeite mee om te vertellen dat ze onbedoeld zwanger zijn. Het kan lastig zijn en spannend. In dit artikel geven we je een aantal praktische tips.

 

Moeite met vertellen dat je zwanger bent

Als je erachter komt dat je onbedoeld zwanger bent kan dat best een schok zijn. Het is belangrijk om eerst iemand in vertrouwen te nemen waar jij je veilig bij voelt. Het is fijn als dat de persoon is waarvan je zwanger bent of (één van) jouw ouders. Probeer het nieuws zo snel mogelijk te vertellen, want hoe langer je wacht, hoe moeilijker het vaak wordt. Bereid je (ex-)partner of ouders voor door te laten weten dat je graag iets serieus wilt bespreken. Maak vervolgens een afspraak op een plek waar jij je fijn voelt. Houd er rekening mee dat ze kunnen schrikken. Geef ruimte voor hun emoties, voordat je bespreekt wat je met de zwangerschap wilt. Lees hier meer tips om jouw (ex-)partner of ouders te vertellen dat je zwanger bent.

Meisje zwanger en het vertellen

Neem iemand in vertrouwen

Je kunt er ook voor kiezen om eerst een goede vriend of vriendin, tante, buurvrouw of mentor in vertrouwen nemen. Kies voor iemand die betrouwbaar is en waarvan jij weet dat hij/zij jou zal steunen. Jij weet het beste wie dat is.

 

Laat weten dat je graag iets serieus wilt bespreken en maak een afspraak op een locatie die jij fijn vindt. Misschien is dat bij jou thuis, of op een bankje in het park. Het is belangrijk dat jij je op je gemak voelt.

Door je geheim te delen met iemand die jij vertrouwt zul je waarschijnlijk al een stuk opluchting en steun ervaren. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen of hij/zij meegaat naar jouw (ex-)partner of ouders om over jouw zwangerschap te vertellen. Of je kunt samen hulp zoeken bij Siriz.

 

In gevaar als familie over jouw zwangerschap weet?

Het kan zijn dat je gevaar loopt als je zwanger bent en jouw (ex-)partner of familie weet ervan. Neem dan contact op met Siriz. Wij helpen je graag verder.

 

Hulp nodig? Chat met ons!

In dit artikel gaven we je een aantal tips over hoe je kunt vertellen dat je zwanger bent aan jouw partner, familie en vrienden. Chat met ons als je jouw verhaal kwijt wilt of meer tips nodig hebt.

Bel 0800 440 00 03 WhatsApp 06 24 90 75 55 Chat met ons Stuur een e-mail