“Hulpverlening, dat heb ik toch niet nodig?”

Johanna koos voor de hulpverlening van Siriz toen ze nog geen 16 jaar oud was en ontdekte dat ze zwanger was van haar vriend Rob. Inmiddels is hun dochtertje anderhalf jaar oud en zijn Rob en Johanna afgelopen maart met elkaar getrouwd. “We waren 12 toen we elkaar leerden kennen. En dat was meteen serieus.”

 

Nog geen vier jaar later was Johanna dus zwanger. Negen weken hielden ze het geheim. “In die eerste weken kwamen er heel veel vragen op ons af. Hoe nu verder? Op school bijvoorbeeld, ik zat in het examenjaar. En hoe zullen onze ouders reageren? Zit ik over een paar weken nog steeds gezellig met hen aan tafel? Vragen die pas beantwoord konden worden als we ons geheim met hen zouden delen.”

 

Hoe werkt de hulpverlening van Siriz?

“Mijn vader en moeder reageerden gelukkig heel liefdevol: ‘we gaan jullie helpen, het komt goed’, zo reageerden mijn ouders. Voor de ouders van Rob heeft dat wel een poos geduurd voordat ze er op dezelfde manier mee om konden gaan.” Omdat er nog heel vragen onbeantwoord bleven, wees de moeder van Johanna haar op de hulpverlening van Siriz. “In eerste instantie dacht ik: ‘hulpverlening, dat heb ik toch niet nodig?’ Uiteindelijk hebben we toch een afspraak gemaakt met Marlies, maatschappelijk werker bij Siriz. Dat was echt een heel fijn gesprek. Marlies was er echt helemaal voor ons. Onpartijdig, zonder meteen de bemoeienis van onze ouders. Nu ging het over wat wij eigenlijk wilden, wat het beste zou zijn voor ons kindje, wanneer we zouden kunnen trouwen, waar we financieel recht op hadden en aan wie we de voogdij konden toevertrouwen.”

 

Betrokkenheid tijdens nazorg van Siriz

Iedere week kon Johanna bij Marlies terecht, de ene keer telefonisch, de andere keer met een bezoek. Dat heeft hen enorm geholpen. “Ik heb altijd echt mijn verhaal kwijt gekund bij Marlies.” Ook na de bevalling vond Johanna bij haar een luisterend oor, bijvoorbeeld over de vraag hoe nu verder met school? Ik dacht al snel terug te kunnen keren, maar dat bleek niet verstandig.” Inmiddels heeft Johanna een baan gevonden in de gehandicaptenzorg en gaat ze juni daarvoor een vervolgstudie doen. Of ze nog tips heeft voor andere meiden die al jong zwanger raken?

 

“Wij hebben de laatste anderhalf jaar in een stacaravan op het erf van mijn schoonouders gewoond. Dat was heel fijn. We konden zo heel erg ons eigen gezinnetje zijn, maar wel met hulp om de hoek.”

 

Lees ook het verhaal van Corina en haar ervaringen met Siriz via deze link hier.