Op eigen benen leren staan in een huiselijke omgeving

Leef-/leerhuis De Regentes is een bijzondere zorglocatie in Gouda. Vijf (aanstaande) jonge moeders en hun kind wonen er samen met het echtpaar Peter en Jannita Heemskerk. Ze leren op die manier op eigen benen staan in een huiselijke omgeving. Peter en Jannita zorgen voor de dagelijkse begeleiding. Betrokken woonbegeleiders geven de moeders psychosociale hulp. Tijd voor een nadere kennismaking met een aantal bewoners en oud-bewoners.

 

 

Joy (21), moeder van Keanu, geboren in juni 2020
Woont in De Regentes sinds: maart 2020
Joy volgde de VEVA, een militaire opleiding op mbo-niveau. Toen raakte ze zwanger. Ze onderbrak haar opleiding, omdat deze te zwaar voor haar werd. Daardoor stopte ook haar studiefinanciering waarmee ze de huur van haar kamer betaalde.  Joy kwam, via een meidengroep van het Leger des Heils, terecht bij De Regentes. Ze hoopt de 21+-toets voor het hbo te halen en daarna de opleiding Social Work te doen óf te solliciteren bij de politie.

 

‘Ik ben blij dat ik een plekje heb om te wonen en aan mijn leven te beginnen. Ik wil graag dat mijn zoontje wijs het leven doorgaat en niet in alle problemen komt waar zijn vader en ik in hebben gezeten. Dat ik hem een goed leven kan geven en hij ziet dat wij goed ons best hebben gedaan.’

 

 

Charlène (22), moeder van Jailynn (4)
Woonde in De Regentes: van november 2016 tot mei 2017
Charlene woonde zeven maanden bij De Regentes. Nu woont ze zelfstandig, samen met haar dochtertje. Ze werkt bij een webwinkel voor kinderkleding.

 

Bij De Regentes voelde ik me meteen thuis. De andere moeders daar snapten me en toonden begrip. Het was er huiselijk en fijn. Zonder de hulp die ik van Siriz heb gekregen had ik het niet gered. Zij hebben me geholpen om uit mijn depressie te komen, weer te gaan werken, sociale contacten op te bouwen en om met geld om te leren gaan. Ook heeft het veel goed gedaan voor de relatie met mijn moeder. Ik ben heel blij dat ik die mogelijkheid gekregen heb. Mijn tip aan jonge moeders is ook: ’Wees niet bang om hulp te vragen!’

 

*Lees hier het hele verhaal van Charlene.

 


Peter (57) & Jannita (55) Heemskerk, leef-/leerhuisouders
Wonen in De Regentes: sinds mei 2020

Peter en Jannita zegden begin 2020 hun banen op en verhuisden naar Gouda voor een nieuw leven als leef-/leerhuisouders. Jannita was al werkzaam in de zorg en Peter was planner bij een groot bedrijf. Het stel heeft drie kinderen en een kleindochter.

 

We willen bij De Regentes graag een ongedwongen sfeer creëren, zoals een thuis. We vormen eigenlijk een soort groot gezin. Dat betekent voor ons dat je er voor elkaar bent en elkaar steunt. Wij zijn gezegend met een mooi leven. Uit dankbaarheid daarvoor willen we graag anderen helpen die het minder hebben getroffen en hen een goede start geven.’

 

Meer weten over de zorglocaties van Siriz? Klik dan hier.

 

Fotografie: Folkert Rinkema