Onverwacht zwanger, lees hier welke mogelijkheden jij hebt

Als je onverwacht zwanger bent, kun je best schrikken. Je staat opeens voor een moeilijke keuze. Wil je de zwangerschap uitdragen? Of kies je voor een abortus? Het is belangrijk om de tijd te nemen om hierover goed na te denken, zodat je tot een weloverwogen beslissing komt. Wij begeleiden je bij het maken van jouw persoonlijke keuze.

In dit artikel lees je meer over de invloed van een onverwachte zwangerschap, de keuzes die jij hebt, hoe Siriz jou verder kan helpen, hoe een keuzegesprek in zijn werk gaat en op welke manier je contact kan opnemen met onze maatschappelijk werkers.

 

De uitslag van een zwangerschapstest

De invloed van een onverwachte zwangerschap
Als je onverwacht zwanger bent wordt je overweldigd door verschillende emoties. Emoties zoals schaamte, schuld, verdriet, onzekerheid en blijdschap komen voorbij.
Bij een onverwachte zwangerschap schrik je vaak. Mogelijk heb je al kleine zwangerschapskwaaltjes gevoeld zoals vermoeidheid en misselijkheid. Het komt regelmatig voor dat deze zwangerschapskwaaltjes niet gekoppeld worden aan een eventuele zwangerschap. Wanneer de menstruatie uitblijft is dit vaak een reden om toch eens een zwangerschapstest uit te voeren.

 

Nadat de zwangerschapstest positief blijkt te zijn kan een zekere paniek je overvallen. Want hoe vertel je dit aan je omgeving? Aan je mogelijke partner, ouders, vrienden en vriendinnen of andere naasten.

Naast de angst om de onverwachte zwangerschap te delen met je omgeving, kan het zijn dat je al nadenkt over de volgende stap. Wil je de zwangerschap uitdragen? Of breek je de zwangerschap liever af?

Naast afbreken of uitdragen heb je meerdere keuzes. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en het kindje, eventueel tijdelijk, onder te brengen in een pleeggezin. Daarnaast kun je ook kiezen voor adoptie.


Welke keuzes heb je als je onverwacht zwanger bent
Wanneer je te maken krijgt met een onverwachte zwangerschap heb je meerdere keuzes. Je kunt ervoor kiezen om de zwangerschap uit te dragen en zelf te zorgen voor je kindje, maar je kunt er ook voor kiezen om de zwangerschap af te breken. Ook wanneer je wel kiest voor het uitdragen van de zwangerschap is het mogelijk om je kindje (tijdelijk) onder te brengen in een pleeggezin of af te staan ter adoptie.


Uitdragen

Wanneer je kiest voor het uitdragen van de zwangerschap moet er mogelijk veel geregeld worden. De komst van een kindje heeft veel invloed. Bijvoorbeeld op je huidige relatie, je huidige gezin, je werk of school, maar ook op de relatie met familie en vrienden of op je financiële situatie.


Afbreken

Je kunt tot 22 weken kiezen om de zwangerschap af te breken. Het afbreken van een zwangerschap gebeurt in een abortuskliniek of in sommige gevallen in een ziekenhuis. Een abortus kan voelen als een opluchting. In enkele gevallen ervaren vrouwen die een abortus hebben ondergaan later psychische klachten.


Uitdragen en pleegzorg

Wanneer je enerzijds blij bent met jouw zwangerschap maar voelt dat je op dit moment niet in staat ben om je kind zelf op te voeden kun je overwegen om je baby aan te melden voor pleegzorg. Je kind wordt opgenomen in een pleeggezin en op deze manier geef je jouw kind de mogelijkheid om in een gezinssituatie op te groeien. Met pleegzorg doe je geen afstand van het ouderschap. Pleegzorg is in sommige situaties tijdelijk. Het kan dus mogelijk zijn dat jij altijd op een later moment weer zelf voor jouw kind kan zorgen.


Afstand ter adoptie

Wanneer je de zwangerschap uitdraagt maar niet wil zorgen voor je kind dan is afstand ter adoptie een mogelijkheid. Bij afstand ter adoptie wordt de relatie met je kind verbroken, zowel op sociale- als op juridische gronden. De keuze voor afstand ter adoptie is een ingrijpende keuze, zorg daarom altijd voor goede begeleiding bij het aangaan van dit traject. Siriz kan jou hierbij helpen.


Keuzegesprekken als je onverwacht zwanger bent

Het maken van een keuze is niet makkelijk. Ondanks dat je een grote keuzevrijheid hebt, kan dit ook nog meer twijfel en onzekerheid met zich meebrengen. Want welke keuze is de juiste?

Siriz helpt bij het maken van een keuze. In een of meerdere keuzegesprekken zet je, samen met een maatschappelijk werker van Siriz, de mogelijke keuzen en de gevolgen daarvan op een rij. Je krijgt zo meer inzicht in je situatie. We hebben het bijvoorbeeld over wat je verstand of je gevoel zegt. Die spreken elkaar soms tegen. Ook hebben we aandacht voor problemen die er waren voor je zwangerschap of die zijn ontstaan door je zwangerschap, bijvoorbeeld in je relatie of op je school of werk.

 

Een eigen keuze maken als je onverwacht zwanger bent

De beslissing die je maakt zal bepalend zijn voor hoe je toekomst eruit komt te zien. Daarom vinden we het belangrijk dat je een keuze maakt waar jij blijvend achter kunt staan. De maatschappelijk werker neemt je vragen, twijfels én de keuze die je maakt altijd serieus. We zullen je nooit vertellen wat je moet doen. Wij bieden begeleiding bij het zelfstandig maken van een keuze. Neem contact met ons op via een van onderstaande knoppen.

In haar hulpverlening houdt Siriz rekening met moeder, vader en kind. Je vriend, partner of ouders worden, als je dat wilt, betrokken bij de keuzegesprekken.

 

Hulp na het maken van een keuze over jouw onverwachte zwangerschap
Ook wanneer je een keuze hebt gemaakt kan Siriz jou blijven ondersteunen. Wanneer je kiest voor het uitdragen van een zwangerschap kan Siriz je totdat je baby een jaar oud is jou bijstaan. Dat doen onze maatschappelijke werkers bijvoorbeeld door hulp te verlenen bij het vinden van woonruimte, het op orde krijgen van jouw financiële positie of te ondersteunen bij relationele problemen.

Ook nadat jij gekozen hebt voor het afbreken van de zwangerschap kan Siriz jou bijstaan. Een maatschappelijk werker kan jou helpen bij de psychologische verwerking van een eventuele abortus.

 

Contact bij een onverwachte zwangerschap
Contact opnemen met Siriz kan op verschillende manieren. Wij zijn telefonisch bereikbaar, maar een e-mail sturen is ook mogelijk. Wanneer je liever snel en anoniem een gesprek wil voeren kan dat via de chat.
Na contact via telefoon, e-mail of Whats-app is het mogelijk om een afspraak te maken met een maatschappelijk werker bij jou in de buurt. Een afspraak voor een keuzegesprek kan binnen 48 uur plaatsvinden op een hulppost bij jou in de buurt en is altijd gratis.

 

Meer weten?
Wanneer je meer wilt weten over jouw zwangerschap en wat jij moet regelen kan je een aantal vragen beantwoord op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Voor direct contact met één van onze maatschappelijk werkers, klik dan op één van de buttons hieronder.

 

Bel 0800 440 00 03  Stuur een e-mail Chat met ons Zoek een hulppost