Docent Wijnand van der Velden

Wijnand van der Velden (docent VMBO)

Elk jaar krijgen wij op onze VMBO-school De Meerwaarde in Barneveld gastlessen verzorgd door Siriz. Binnen onze cultuur van bouwvakkers, metaalbewerkers en automonteurs (van de afdeling techniek waar ik les mag geven) is er een generatieoverstijgend vooroordeel over meisjes, seks en onbedoelde (ongewenste) zwangerschappen.

“Als man word je ook gevraagd even verder te denken…”

leerling De Meerwaarde, Barneveld

Waar de, hoofdzakelijk, mannen stoer doen over meisjes versieren – het liefst meerdere op een avond – om zodoende de status van koning en baas te ontvangen. Is het tegenovergestelde het geval (waar een meisje deze rol speelt), dan wordt zij juist weggezet als slet of hoer.

 

De ervaren preventiemedewerkers van Siriz weten dit en andere thema’s zoals: Sexting, anticonceptiemiddelen, morning after pil etc. niet alleen onder de aandacht te brengen, maar ook in een klassengesprek bespreekbaar te maken. Waar de ene leerling nog met de oortjes zit te klapperen, is de andere leerling al volop seksueel actief.

 

Door middel van posters, filmpjes en een zeer uitdagend bordspel worden de leerlingen, ook met elkaar, in gesprek gebracht! De volgende quotes van mijn leerlingen geven wel aan waarom ik, als Godsdienst- en Maatschappijleerdocent, Siriz een zeer welkome aanvulling vindt en ze graag uitnodig om gastlessen te komen geven.

 

 

“Het wordt zo ook eens door een ander verteld. En deze [de preventiemedewerker] heeft er nog echt verstand van ook”

 

“Ik heb [in] deze les meer geleerd dan [gedurende] het hele jaar”

 

“Eindelijk eens een onderwerp waar je ECHT wat aan hebt”

 

“Dit is nog eens een ontspannen en leuke manier om over moeilijke dingen te praten”

 

“Ik weet nu bij wie ik terecht kan…”

 

“Meneer…. er was geen veroordeling, maar deze mensen willen echt helpen. Als het nodig is, zal ik ze zeker bellen……”

 

 

Het is voor ons als school zeer fijn dat de preventiemedewerkers flexibel zijn en zich willen voegen naar ons rooster. Er zijn dagen dat ze met drie preventiemedewerkers door de school heen bewegen en van lokaal naar lokaal sjouwen om elke klas apart voorlichting te geven. Zelfs ons 80-minutenrooster is geen probleem om op een goede, indrukwekkende, leuke en ontspannen manier de leerlingen te boeien en erbij te houden, van begin tot einde!

 

Wijnand van der Velden

Godsdienst- en Maatschappijleerdocent

VMBO – Bovenbouw, de Meerwaarde, Barneveld

Logo De MeerwaardeDocent Wijnand van der Velden