Verhalen uit de praktijk: partner oneens met abortus

Elize is maatschappelijk werker bij Siriz. Een groot deel van haar werk bestaat uit het voeren van keuzegesprekken met vrouwen die onbedoeld zwanger zijn. Wat gebeurt er als een vrouw en haar partner het oneens zijn over de keuze? Bijvoorbeeld als een vrouw voor abortus kiest en de toekomstige vader, de partner het oneens is met abortus? En is het voor mannen ook mogelijk een keuzehulpgesprek aan te vragen?

 

Wat is een keuzegesprek?

“Een keuzehulpgesprek is een persoonlijk gesprek (of een aantal gesprekken) waarin we samen je gevoelens en rationele overwegingen over de zwangerschap op een rij zetten. We bespreken jouw mogelijkheden en de voor- en nadelen van iedere mogelijkheid. Dit overzicht helpt je om zelf een keuze te maken over de zwangerschap. Bij ons kun je je twijfels in vertrouwen delen en vragen stellen over de zwangerschap. Of je nu bedoeld of onbedoeld zwanger bent of de partner bent van een zwangere vrouw: iedereen is welkom.”

 

Wat doe je als jij partner het oneens bent met abortus?

In Nederland is wettelijk vastgelegd dat een vrouw een keuze maakt over de zwangerschap. En een keuze maken die past kan heel lastig zijn. Vooral als je er als partners anders over denkt. In een relatie maak je idealiter samen een keuze waar jullie beiden achter staan.

Soms gebeurt het dat er tijdens keuzegesprekken discussie ontstaat tussen de partners. Bijvoorbeeld omdat een vrouw voor een abortus wil kiezen en haar partner wil dat niet. “Mannen voelen over het algemeen goed aan wanneer hun partner een andere keuze wil maken dan zij. Als man heb je weinig grip daarop. In deze situatie zijn de rechten en plichten van een man beperkt; je kunt je wens kenbaar maken, de keuze ligt bij de vrouw.” Je wens kenbaar maken kan op verschillende manieren. Zo heeft maatschappelijk werker Elize eens een jongen geholpen een brief te schrijven om zo de juiste woorden over te brengen. “Hij had zijn vriendin vertelt wat hij wilde, in de brief benadrukte hij dat en gaf hij handvatten hoe hij haar kon helpen.”

 

Keuzehulpgesprekken voor toekomstige vaders

Wanneer je hoort dat je partner zwanger is, is dat voor de man ook een lastige situatie. Wil hij het kind houden? Hoe ziet hij het eventueel vaderschap? Hoe denken jullie hier samen over? “Wanneer er tijdens gesprekken discussie ontstaat en de partners niet tot een gezamenlijk besluit kunnen komen, kan het goed zijn te praten met een onafhankelijke deskundige. “Bij ons ben je welkom om advies in te winnen of alleen om je hart te luchten. Vrouwen én mannen zijn welkom, ook onafhankelijk van elkaar.

 

Post-abortushulpverlening
Een keuze voor een abortus is nooit makkelijk. Een abortus kan ook voor een partner man ingrijpend zijn. Siriz biedt post-abortushulpverlening voor vrouwen én mannen. Tijdens deze gesprekken ligt de nadruk dan ook op rouwverwerking. Dit kan ook wanneer de abortus al langer geleden heeft plaatsgevonden.”

 

Meld je aan voor hulp bij een onbedoelde zwangerschap

Bij Siriz luisteren we graag waar jij behoefte aan hebt. Je kunt op verschillende manier contact met ons opnemen. Kies de manier die bij jou past.  Je kunt ons (eventueel anoniem) bellen, met ons e-mailen of Whatsappen. Ook is het mogelijk om nu direct met een maatschappelijk werker te chatten en je specifieke vragen te stellen via onze handige vooringestelde vragenlijst, om je nog beter te kunnen helpen! Via de telefoon kun je ook een afspraak maken met een van onze maatschappelijk werkers bij een van onze hulpposten.