Vera: ‘Eindelijk is er rust gekomen’

vrouw zit met benen gespannen door onbedoelde zwangerschapVera laat me binnen in haar flat. Een bonte verzameling speelgoed staat tegen de muur van de woonkamer. Haar dochtertje is net opgehaald door de gastouder, zodat Vera na ons gesprek meteen naar haar stagebedrijf kan gaan.

 

Vera was 20 jaar toen ze onbedoeld zwanger raakte. Ze werd op jonge leeftijd geadopteerd en woonde vanaf haar zevende tot haar achttiende jaar in diverse pleeggezinnen en leerhuizen. Nu heeft ze eindelijk een eigen plek, helemaal voor haarzelf en haar dochter van tweeënhalf.

 

Een enorme schok

Vera’s zwangerschap kwam als een enorme schok. Ze stond net op het punt de relatie met haar vriend te verbreken. Er was veel ruzie. Ze had geen eigen woonruimte en woonde tijdelijk bij familie in. Haar vriend woonde in een oud kraakpand en had geen werk. Bovendien wilde hij de zwangerschap niet. Door haar eigen jeugd had Vera ook angst om moeder te worden. ‘Ik weet hoe het is om een nare jeugd te hebben en dat wilde ik mijn kind niet aandoen. Ik had mijn leven niet op de rit. Een kind krijgen en opvoeden was voor mij op dat moment geen optie. Ik wist niet hoe ik dat voor elkaar moest krijgen. En adoptie wilde ik, met mijn verleden, ook absoluut niet. Ik had enorm veel stress. ’ Vera verzweeg de zwangerschap voor de buitenwereld en maakte een afspraak bij de abortuskliniek. Daar bleek ze elf weken zwanger te zijn. Ze moest een week wachten op een volgende afspraak. 

'Ik weet hoe het is om een nare jeugd te hebben en dat wilde ik mijn kind niet aandoen.'

Vera

 

Geen geheim meer

‘In die week vertelde ik mijn zus dat ik zwanger was. Zij heeft het mijn adoptieouders verteld. Samen hebben we gezocht naar organisaties die hulp geven bij onbedoelde zwangerschap. Zo kwamen we bij Siriz terecht. Nu ik meer mogelijkheden en hulp kreeg, wilde ik zelf gaan proberen om het kindje te krijgen en op te voeden.

 

Samen met een maatschappelijk werker van Siriz zochten we naar zorglocaties waar ik met mijn indicatie kon gaan wonen. Uiteindelijk kwam ik bij een woonvoorziening voor jonge vrouwen terecht. Ik woonde er en werkte een paar uur per dag op het terrein tot mijn zwangerschapsverlof. Toen ik na de bevalling uit het ziekenhuis thuis kwam, was het zo fijn om in slaap te vallen met mijn dochter op mijn buik. En eigenlijk ging het moederschap vanaf het begin af aan goed. Omdat ik dat zeker wilde weten vroeg ik Video Home Training aan. Daaruit bleek dat ik het goed deed als moeder. Dat was de bevestiging die ik nodig had.

'Daaruit bleek dat ik het goed deed als moeder. Dat was de bevestiging die ik nodig had.'

Vera

 

Relatie met ex-vriend

Mijn ex-vriend was erg gefrustreerd over de situatie. Ik had zonder hem besloten om het kindje te houden. Hij beschuldigde mij in telefoongesprekken, via WhatsApp en sms van allerlei zaken en stortte al zijn onzekerheden over mij uit. Siriz bemiddelde tussen ons over zorg en afspraken.

 

Goede basis

Na een jaar verhuisde ik naar een locatie voor beschermd wonen. De begeleiding van Siriz stopte en werd overgenomen door de nieuwe zorginstelling waar ik ging wonen. Ik heb daar ook veel geleerd over het moederschap en leerde andere jonge moeders kennen. Begin 2016 kreeg ik onverwacht snel de sleutel van mijn eigen appartement. De eerste anderhalf jaar van mijn dochter hebben in het teken gestaan van het creëren van een goede basis voor ons tweeën. Sinds we in ons eigen huis wonen is er meer rust gekomen. We kunnen nu meer van elkaar genieten.

 

‘Door Noa lukken de dingen!’

Zonder de hulp van Siriz was ik niet zover gekomen. Ze hebben me geholpen bij het zoeken naar een woonplek, met de zorg voor mijn dochter en in het bemiddelen in de relatie met mijn ex-vriend. Het gaat nu hartstikke goed met ons. Noa is een vrolijk en makkelijk kind dat snel leert. Ik ben bijna klaar met mijn opleiding en ik heb zin om met mijn toekomstdromen aan de slag te gaan. En door Noa lukken de dingen!’

 

Ben jij of ken jij iemand die onbedoeld zwanger is?

Chat, bel of Whatsapp met Siriz. Wij zijn een luisterend oor, geven tips en bieden je concrete hulp. Stel gerust je vragen of deel je zorgen. We zijn er voor je, je bent niet alleen.