Suzan: ‘Ik wilde moeder worden, maar niet op zo’n jonge leeftijd.’

Suzan was 17 jaar toen ze onbedoeld zwanger raakte. Ze had een prille relatie en woonde in een klein dorpje bij haar ouders. “Ik voelde me alsof ik in een film zat, alsof het niet echt was. Ik heb altijd de wens gehad moeder te worden, maar niet nu al. Mijn eerste gedachte was dan ook: dit kan niet, waarom overkomt mij dit?” Haar vriend wilde de zwangerschap niet en zou de relatie verbreken als ze niet voor een abortus zou kiezen.

 

Goed opgevangen

Gelukkig vingen Suzan’s ouders haar goed op. Het maakte niet uit welke keuze ze zou maken, haar ouders stonden achter haar en bleven van haar houden. “Het was heel eng om te vertellen, maar ik ben heel blij ik het gedaan heb en het traject daarna niet alleen hoefde te doen.”

Suzan had veel twijfels en nam contact op met Siriz. Ze wilde de zwangerschap graag uitdragen, maar dacht dat ze dat niet aankon. Tijdens de keuzehulpgesprekken met Siriz werden alle opties vanuit verstand en gevoel besproken. Ook bekeek ze thuis documentaires over abortus en over jong moeder zijn en onderzocht ze verschillende manieren van abortus. “Ik vond het moeilijk dat ik veel negatieve ervaringen met jong ouderschap zag: jonge vrouwen die rokend achter de kinderwagen lopen en hun zaken niet op orde hebben. Het maakte dat ik ging twijfelen of ik het aan zou kunnen om jong moeder te worden. Tijdens de keuzehulpgesprekken onderzochten we waar mijn krachten liggen en hoe ik die kan inzetten”. Haar gevoel vertelde Suzan dat ze de zwangerschap wilde uitdragen, ook al betekende dit het einde van haar relatie.

 

Hulp tijdens de zwangerschap

Na het keuzeproces gaf Suzan aan dat ze contact wilde met iemand die zelf in haar situatie had gezeten. Siriz koppelde haar aan Judith de Bruin, een ervaringsdeskundige professional. Ze komen uit hetzelfde dorp en hadden dezelfde leeftijd toen ze ongepland zwanger raakten. “Dit schepte een band en ik vond het prettig om te zien dat er ook jonge ouders zijn die wat van hun leven hebben gemaakt. Tijdens mijn zwangerschap kwam zij iedere week op huisbezoek. Ook ging ze mee naar de verloskundige, naar het gemeentehuis en naar school. Na de geboorte bezocht ze me minstens twee keer per maand. We pakten samen praktische, juridische en financiële zaken op en bespraken hoe ik om kan gaan met de vader van mijn kind en met reacties van buitenaf. Ook bereidde ze me voor op het moederschap en hoe ik dat kan combineren met werken, leren en vriendschappen.”

 

Goed voorbereid

Siriz zette Suzan aan het denken én werken, waardoor ze echt goed voorbereid was op het moederschap op jonge leeftijd. “Ik sta nu sterk in mijn schoenen, ik ben heel zelfverzekerd geworden. Ik ben moeder en ik kan dit. Het gaat nu heel goed. Mijn studie heb ik afgerond, ik ben financieel onafhankelijk, heb een fijne nieuwe relatie en een goede omgang met de vader van mijn zoon. Maar het belangrijkste: ik heb een gezonde, vrolijke en tevreden zoon!”

 

*vanwege privacyredenen is de naam ‘Suzan’ gefingeerd

 

Ben jij of ken jij iemand die onbedoeld zwanger is?

De maatschappelijk werker van Siriz vertelt je nooit wat je moet doen. We helpen je bij het in kaart brengen van jouw situatie en leggen je alle mogelijkheden uit rondom je onbedoelde zwangerschap, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou past. Wat je keuze ook is, ook daarna zijn we er voor je om je te ondersteunen.