Simone: Preventie draait om het creëren van een veilige ruimte om te leren en vragen te stellen
Al acht jaar is Simone preventievrijwilliger bij Siriz. Als jonge docent begon zij met het geven van de lessen toen ze ontdekte dat een van haar leerlingen betrokken was bij seksueel misbruik door een medeleerling. “Ik had geen idee hoe gecompliceerd zoiets zou liggen. Ik bedoel; het aangeven van grenzen en wensen in de pubertijd is vaak complexer dan we denken.”
De ervaring zet Simone aan om zich te gaan verdiepen in het geven van preventielessen aan jongeren. Via het internet komt ze bij Siriz terecht. “Ik voelde me direct thuis bij Siriz. Dat kwam onder andere doordat het bij Siriz niet gaat om de cijfers, of om het aantal lessen dat gegeven wordt. Het gaat om een groter doel; namelijk bijdragen aan de weerbaarheid van jongeren, het voorkomen van onnodige pijn en verdriet als het gaat om iets moois als een relatie.”
Tijdens haar lessen benadrukt Simone hoe essentieel het is voor jongeren om hun eigen grenzen te begrijpen en te respecteren. “Tijdens een van mijn eerste lessen vroeg ik de leerlingen hun gevoelens over relaties en seksualiteit te delen. Een leerling zei toen: ‘Ik dacht dat als je van iemand houdt, je alles wil doen voor diegene’. Dat was een cruciaal moment voor mij; het liet zien hoe belangrijk onze rol als voorlichters is,” vertelt Simone.
Een ander voorbeeld dat de impact van haar werk illustreert, betrof een gesprek over wederzijdse toestemming. “Een leerling zei eens: ‘Ik wist niet dat ik nee kon zeggen als ik me ongemakkelijk voelde, ik dacht dat dit gewoon bij een relatie hoorde’. Zo zie je hoe belangrijk het is om jongeren te vertellen over de dynamiek van relaties en de kracht van het woord ‘nee’,” legt Simone uit.
Simone’s lessen gaan niet alleen over het aangeven van grenzen, maar ook over het respecteren van de grenzen van anderen. “We hadden een discussie over respect en een leerling merkte op: ‘Ik heb nooit echt nagedacht over hoe mijn acties iemand anders kunnen beïnvloeden. Nu zie ik dat respect in een relatie tweerichtingsverkeer is’. Het is prachtig als je dit terugkrijgt tijdens de les.”
De ervaringen van Simone bij Siriz tonen de noodzaak aan van uitgebreide seksuele voorlichting voor jongeren. Het kan een complex en cruciaal onderwerp zijn, vooral in een tijd waarin jongeren overspoeld worden met gemengde berichten over relaties en seksualiteit. Het gaat dus niet alleen om het verstrekken van informatie; het gaat erom een veilige ruimte te creëren waar jongeren kunnen leren, vragen kunnen stellen, en zich kunnen ontwikkelen tot bewuste en respectvolle volwassenen.