Sasha is verloskundige en bespreekt adoptie en pleegzorg

Sasha werkt als verloskundige in de Randstad. Soms krijgt ze vrouwen in haar praktijk die onbedoeld zwanger zijn en niet weten wat ze moeten doen. Abortus is voor hen geen optie, maar een kind opvoeden ook niet. Wat doe je dan?

 

“Van de week kwam er een jonge vrouw bij me van 25 jaar. Ze was al 24 weken zwanger en kwam nu pas voor de intake. Ze vertelde dat ze nog maar net had ontdekt dat ze zwanger was, de vrouw was er nog van in shock. Enige tijd geleden was ze verkracht, ze wilde deze zwangerschap en dit kind niet. Het was allemaal al pijnlijk genoeg. Ze heeft nog een abortuskliniek gebeld, maar daar wilden ze geen abortus meer doen. De zwangerschap is al te ver gevorderd. Ze moet het wel uitdragen, maar ziet het absoluut niet zitten. Ze staat er alleen voor. Haar ouders weten nog van niets, ook niet van de verkrachting. Daarnaast blowt ze veel en zit ze in de schuldsanering. Al met al een moeilijke en zorgelijke situatie.

 

Ik wilde haar graag helpen, dus toonde ik begrip en besprak verschillende alternatieven met haar, zoals pleegzorg en adoptie. Samen met deze jonge vrouw heb ik Siriz gebeld. Zij weten hoe moeilijk het is als je niet zelf voor je kind kunt zorgen en welke keuzes daarbij komen kijken. De jonge vrouw kan bij hen terecht voor gesprekken.”

 


Jannemarie, maatschappelijk werker bij Siriz, vertelt over de rol van de verloskundige, wanneer een vrouw overweegt om haar kind af te staan ter adoptie:

Voor veel vrouwen die in zo’n moeilijke situatie zitten ben je als verloskundige de eerste bij wie ze hun twijfels en moeite uitspreken. In zo’n ingrijpende situatie kijk je niet alleen naar het medisch verloop van de zwangerschap, maar speel je sociaal-emotioneel een belangrijke rol. Sasha heeft in deze situatie begrip getoond en met de jonge vrouw meegedacht over oplossingen. Dat is belangrijk! Een jonge vrouw die in paniek is, kan vaak zelf niet helder denken. Ze heeft iemand nodig om mee te praten, over haar gevoelens én over oplossingen voor haar problemen.

Maar als verloskundige kun en hoef je het niet alleen op te lossen. Afstand ter adoptie is een uitgebreid en ingewikkeld proces, waar meerdere instanties in samenwerken. Sasha belde samen met de jonge vrouw naar Siriz. Dat is een goede eerste stap.

Kiest een vrouw voor het doen van afstand ter adoptie, dan kan Siriz helpen bij de voorbereidingen en de (juridische) stappen die de vrouw moet zetten. We begeleiden de vrouw bij de keuzes die ze moet maken in dit proces. Ze krijgt informatie over wat het voor haar kan betekenen om haar kind af te staan. Ook schenken we aandacht aan wat het voor het kind kan betekenen om geadopteerd te worden. We werken via het landelijk protocol afstand ter adoptie, en we werken daarin samen met de Raad voor de Kinderbescherming en Jeugdzorg.