Ode aan de ex-cliënt

Beter worden in wat je doet, doe je door te luisteren naar klantervaringen. Toch? Zo werkt dat ook bij ons. Daarom zijn we zo ontzettend blij met onze cliëntenraad, waarin een aantal van onze ex-cliënten plaatshebben. Zij houden ons scherp, denken mee en zijn eigenlijk onmisbaar in ons werk.

 

“Het is fantastisch om mensen te zien groeien in hun rol als ervaringsdeskundige”, zegt Fietje Schelling, ondersteuner van de cliëntenraad. Zo’n vijf jaar geleden heeft zij die rol op zich genomen en vervult die met verve. “Ik werk samen met jonge ouders en andere ex-cliënten van Siriz om te kijken hoe we de hulp van Siriz nog verder kunnen verbeteren, zodat het nog beter aansluit bij de wensen van de doelgroep”, legt ze uit.

 

Schelling is overtuigd van de kracht van ervaringsdeskundigheid. “Ik ben nu een aantal jaar zzp’er en richt me op het trainen van met name jongeren met ervaring in de jeugdhulp, zodat zij iets kunnen betekenen voor andere jongeren of gemeenten en instanties kunnen adviseren.” Zo’n ervaringsdeskundige is ook Judith de Bruin. Zij werd moeder op haar 17e. Siriz begeleidde haar tijdens haar zwangerschap en in de periode erna. “En zes jaar later loop ik er stage”, zegt ze lachend. “Ik ga mee met gesprekken, begeleid cliënten, maak plannen van aanpak en breng hun sociale netwerk in kaart. Het is heel divers en ik vind het werken met deze doelgroep superleuk. Tegen mij werd ook vaak gezegd: ik begrijp het. Natuurlijk is er veel begrip, maar ik kan het nu oprecht zeggen tegen mijn cliënten.”

 

Judith draait al een tijdje mee in de cliëntenraad. “De cliëntenraad geeft advies aan Siriz. We denken mee met het opvullen van vacatures en zijn bijvoorbeeld aanwezig bij sommige sollicitatiegesprekken”, vertelt ze. De cliëntenraad geeft ook ongevraagd advies. “Je kunt zelf onderwerpen aanbrengen die je belangrijk vindt”, zegt Judith, “en elke vergadering sluit er wel iemand van Siriz aan om te overleggen en om over en weer vragen te kunnen stellen.” De adviezen van de cliëntenraad zijn bijzonder waardevol voor ons en we zijn alle huidige en voormalige leden dan ook erg dankbaar.

Meer over onze cliëntenraad lees je hier.