Mira: ‘Ik kon op dit moment in mijn leven echt geen moeder worden.’

Tijdens haar afstuderen kwam Mira erachter dat ze onbedoeld zwanger was. “De wereld waarin ik mij begeef is een echte mannenwereld, vrouwen kiezen er vaak bewust voor geen kinderen te krijgen. Het is geen ‘mama-omgeving’.” Een extra complicerende factor was dat de toekomstige vader getrouwd is. Toen Mira hem leerde kennen, gaf hij aan in scheiding te zitten, maar hij leek tijdens hun relatie niet definitief voor haar te kunnen kiezen. Op de dag dat hij Mira vertelde dat hij besloten had niet te scheiden, bleek zij zwanger.

 

Alleen op de wereld

Mira gaf in haar keuzehulpgesprek met Siriz aan dat het in haar familie niet geaccepteerd wordt wanneer je ongehuwd zwanger wordt. “Als ik het kindje zou laten komen, zou ik door mijn familie per direct verstoten worden. Hoewel ik geen goede band met hen heb, was het idee alleen op de wereld te komen staan te groot om te behappen. Mijn vriend wilde dat ik niemand vertelde dat ik zwanger was, om te voorkomen dat zijn vrouw het zou ontdekken. Hij bleef aandringen op abortus. Het kindje laten komen zou dus betekenen dat ik er alleen voor zou staan: zonder familie, zonder. En zonder werk. Ik had al een baan aangeboden gekregen na mijn afstuderen, dat is in mijn wereld uniek. Hoewel ik het kindje graag wilde houden, zou dat een punt achter mijn carrière betekenen.”

 

Abortus voelde als de enige optie

De maatschappelijk werker van Siriz plande een aantal keuzegesprekken kort achter elkaar. Zelf maakt Mira ook alvast een afspraak bij de abortuskliniek. “Tijdens het keuzegesprek legde ik mijn dilemma’s voor aan de maatschappelijk werker. Ik wil graag moeder worden, maar de omstandigheden waren niet goed. De vader van mijn kindje wilde niet dat het geboren zou worden, mijn familie zou het niet accepteren en mijn carrière, waar ik zo hard voor gewerkt heb, zou stranden. Abortus voelde écht als de enige optie. Ik besloot daarom voor abortus te kiezen. De medewerker van de abortuskliniek raadde aan de behandeling zo snel mogelijk uit te voeren, zodat ik door kon met mijn leven. Direct na de behandeling had ik al spijt.”

Waarschijnlijk zal Mira gebruik maken van de door Siriz aangeboden post-abortus hulpverlening. “Ik heb moeite de abortus een plek te geven. De gesprekken met Siriz kunnen me helpen bij de rouwverwerking”.

 

*vanwege privacyredenen zijn namen gefingeerd

Ben jij of ken jij iemand die onbedoeld zwanger is?

De maatschappelijk werker van Siriz vertelt je nooit wat je moet doen. We helpen je bij het in kaart brengen van jouw situatie en leggen je alle mogelijkheden uit rondom je onbedoelde zwangerschap, zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken die bij jou past. Wat je keuze ook is, ook daarna zijn we er voor je om je te ondersteunen. Je kunt ons mailen, chatten of (anoniem) bellen, op onze website vind je alle informatie.