Mark’s vriendin werd totaal onverwacht zwanger

“Mijn hart stond even stil”
Het was een gewone dinsdagmiddag toen het leven van Mark een onverwachte wending nam. Zijn vriendin, Lisa, had net een bezoek gebracht aan de dokter en ze stond nu voor hem met een mengeling van nervositeit en opwinding in haar ogen. “Mark,” begon ze aarzelend, “ik weet niet hoe ik dit moet zeggen, maar ik ben zwanger.”

 

Mark’s hart leek even stil te staan. Hij staarde naar Lisa, terwijl zijn gedachten in een stroomversnelling raakten. Hij had nooit gedacht dat dit moment zo snel zou komen. Ze waren allebei jong, nog volop bezig met hun carrières en genoten van hun vrijheid. Ze hadden plannen gemaakt, dromen die nu in een nieuw licht werden gezet.

 

Die avond lagen Mark en Lisa zwijgend naast elkaar in bed. De kamer was gevuld met een mix van spanning en onzekerheid. Marks gedachten dwaalden af naar de vele vragen die nu in zijn hoofd rondspookten. Hoe zou dit hun relatie beïnvloeden? Zouden ze klaar zijn voor het ouderschap? Wat waren hun opties?

 

In de dagen die volgden, voelde Mark zich verward en overweldigd. Hij wilde zijn gevoelens delen, maar wist niet waar hij moest beginnen. Een avond besloot hij het internet op te gaan en stuitte hij op de website van Siriz, een organisatie die hulp bood aan mensen in situaties zoals de zijne. Hij las ervaringen van anderen, verhalen die hem deden realiseren dat hij niet alleen was in zijn strijd.

 

Met een mix van zenuwen en hoop startte Mark een WhatsApp-gesprek en vroeg contact met hem op te nemen. Binnen de kortste keren ontving hij een telefoontje van Joëlle. Zij luisterde naar zijn verhaal zonder oordeel en bood hem de ruimte om zijn angsten en zorgen te delen. Ze nodigde hem uit voor een gesprek en Mark stemde daarmee in.

 

Tijdens het gesprek bespraken Joelle en Mark in alle rust de situatie van Mark en Lisa en de opties die hij en Lisa in dit geval hadden. Ook hadden ze het over de eventuele gevolgen van elke optie: ouderschap, adoptie of abortus. Mark voelde zich ontzettend opgelucht dat er iemand was die zij konden vertrouwen, iemand die hen kon begeleiden tijdens deze moeilijke reis.

 

Na verloop van tijd begon Mark regelmatig gesprekken te voeren met de hulpverlener van Siriz. Hij deelde de twijfels over het ouderschap op zo’n jonge leeftijd, maar ook de zorgen over hoe abortus of adoptie hun toekomst zou beïnvloeden. De hulpverlener stelde vragen die Mark dwongen dieper na te denken over zijn eigen gevoelens en waarden.

 

Na een periode van reflectie en talloze gesprekken met Lisa, namen ze een beslissing. Mark belde de hulpverlener van Siriz en deelde hun keuze met haar. Hoewel de weg voor hen nog steeds onzeker was, voelde Mark zich gesterkt door de steun en begeleiding die hij van Siriz had ontvangen. Hij wist dat ze op de juiste weg waren om de beste beslissing te nemen voor henzelf en hun toekomstige kind.

 

In de maanden die volgden, doorliepen Mark en Lisa samen de uitdagingen die bij hun beslissing hoorden. De steun van Siriz bleef aanwezig, altijd slechts een telefoontje of berichtje verwijderd. Uiteindelijk werden ze ouders en begonnen ze aan een nieuw avontuur vol liefde, moeilijkheden en groei.

 

Mark’s ervaring met Siriz leerde hem dat het delen van je verhaal en het zoeken naar begeleiding cruciaal zijn in tijden van crisis. Het hielp hem om beter te begrijpen wat hij wilde en om met vertrouwen stappen te zetten in een onbekende toekomst. Starend naar de wieg van zijn pasgeboren kindje besefte hij dat, hoewel het leven soms onverwachte wendingen neemt, er altijd bronnen van kracht en hoop zijn om op terug te vallen.