Maak kennis met vrijwilliger Marjolein

Naam: Marjolein
Leeftijd: 27 jaar
In het dagelijks leven werkzaam als: hoofdagent bij de politie

Rol bij Siriz: preventievrijwilliger

 

Marjolein is in meerdere regio’s actief als preventievrijwilliger. Ze geeft gemiddeld twee à drie preventielessen per maand voor Siriz.

 

Waarom vrijwilligerswerk bij Siriz?

Marjolein volgde Siriz via Facebook en zag een vacature voor vrijwilliger Preventie voorbij komen. Dit was een unieke kans om datgene wat zij zelf gemist heeft, aan de nieuwe generatie door te geven. Als zij terugkijkt op haar eigen jeugd vindt ze dat er niet genoeg over seksualiteit is gesproken. Ze zegt door schade en schande wijs te zijn geworden en wil dat anderen besparen. Daarnaast heeft het onderwijs haar altijd aangetrokken.

 

Wat maakt voorlichting geven leuk?

“De lessen zijn afwisselend doordat geen één groep hetzelfde is.” Als preventievrijwilliger heb je te maken met verschillende doelgroepen. Marjolein bezoekt niet alleen klassen vol tieners, maar komt bijvoorbeeld ook langs bij groep 7 en 8 in het basisonderwijs. Het enthousiasme van de kinderen en het feit dat ze alles durven te vragen vindt ze heel bijzonder. “Met hun 11, 12 jaar zijn ze nog best jong maar eigenlijk weten ze al heel wat over het onderwerp.”

 

“In het mbo heb je te maken met een iets oudere doelgroep. Soms zijn er leerlingen in de klas die al een kind hebben. Het is mooi en bijzonder als leerlingen hun ervaringen delen met de rest van de klas. Dat maakt het voor de klasgenoten tastbaar en ze krijgen het inzicht van ‘Het kan mij ook overkomen.’ Daarmee gaat het nog meer leven.”

 

Voor de klas staan

Marjolein is erg blij met haar rol als vrijwilliger. “Het moet je wel liggen en je moet voor een klas durven te staan, maar na een paar keer lukt dat wel. Het [onbedoelde zwangerschap] is een heel bijzonder en belangrijk thema. Hoe meer er over gepraat wordt, hoe meer mensen weten wat ze kunnen doen en hoe ze het kunnen voorkomen. Het verruimt je ook als persoon.”

 

Aanmelden als preventievrijwilliger bij Siriz

Wist je dat er bij Siriz 21 bevlogen preventievrijwilligers actief zijn? Onze vrijwilligers worden gescreend en opgeleid voordat ze voorlichtingslessen geven. Daarnaast krijgen ze het hele jaar door begeleiding en coaching. Hiermee zorgen we voor preventielessen van hoge kwaliteit. Ken je iemand die mee wil werken aan de preventie van onbedoelde zwangerschap? Laat ze aanmelden als vrijwilliger. Siriz is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers.