Joost: “Onze relatie was al goed, maar is door de gesprekken bij Siriz nog beter geworden.”

Joost (20) en Caro (19) kenden elkaar al vier jaar toen ze steeds meer buiten de vriendengroep om samen op pad gingen. Na een jaar erkenden ze wat iedereen om hun heen al zag: ze hadden een relatie. Vier maanden later werd die relatie nog eens extra bevestigd: Caro bleek zwanger.

 

Ervoor gaan

Joost werkte op dat moment al, Caro ging nog naar school. Op het moment dat haar menstruatie uitbleef, had ze een onderbuikgevoel. Caro: “Ik had meteen het idee dat ik zwanger was. Ik haalde een zwangerschapstest en bleef die avond bij Joost slapen. Samen bekeken we de volgende ochtend de uitslag. Omdat er maar een heel licht tweede streepje te zien was, deed ik in de avond een tweede test.” Joost: “Uit die test bleek dat Caro een tot weken zwanger was. We schrokken allebei, maar besloten meteen het kindje te houden en ervoor te gaan. Caro vroeg zich wel of af het ons allemaal zou lukken en hoe het verder moest met school. Ik dacht alleen maar dat we overal een oplossing voor gingen zoeken.”
Allebei vertelden ze het hun ouders, die geschrokken waren en ook wel een beetje boos. Na een paar dagen en veel praten waren ze aan het idee gewend en begonnen ze het zelfs leuk te vinden. Dat maakte het voor Joost en Caro een stuk makkelijker.

 

Samen sterk

De omgeving van het stel reageerde heel fijn. Op school mocht Caro haar rooster om haar zwangerschapsmisselijkheid heen bouwen. “Ik had veel last van ochtendmisselijkheid en hoefde daarom ’s ochtends niet naar school. Ik probeerde thuis dan een beetje te werken en ging ’s middags naar les. Iedereen op school werkte heel fijn mee. Op mijn stageplek in een verzorgingshuis vonden de oudere mensen het helemaal geweldig dat ik zwanger was. Ik werd soms zelfs iets te veel vertroeteld. 🙂 Ook Joost heeft alleen maar positieve reacties gekregen. “Veel van mijn collega’s zijn wat ouder en hebben kleine kinderen. Ik liep dus eigenlijk gelijk met hen op. Het was totaal geen issue dat ik jong vader werd.”
De enkele keer dat mensen een opmerking maakten over hun leeftijd legden ze de situatie geduldig uit. Meestal had men dan meteen een andere mening omdat Joost en Caro zo goed met de situatie omgingen.

 

Hulp inschakelen is niet erg

Eerst vond het stel dat ze geen hulp nodig hadden: ze konden het met de hulp van hun moeders best zelf. Maar al snel bleek dat hun ervaring niet al hun vragen kon beantwoorden. In de wachtkamer van de verloskundige hing een poster van Siriz. Caro herinnerde zich dat haar broer en zijn vriendin daar voor hulp waren geweest. Joost: “We besloten dat het helemaal niet erg is hulp in te schakelen, je kunt daar alleen maar beter van worden. Marlies, de maatschappelijk werker die ons hielp, liet ons nadenken. Over hoe we dingen samen konden oppakken en wat ik voor Caro kon betekenen. Onze relatie was al goed, maar is door de gesprekken bij Siriz nog beter geworden. Als we iets waren vergeten of het toch niet helemaal duidelijk was, stuurde Caro een appje of belde ze met Marlies. De lijn stond altijd open. We kregen zelfs een appje wanneer ze even niet beschikbaar was en ze op een later moment zou reageren. We vonden haar hulp zo fijn, dat we Marlies zelfs hebben uitgenodigd voor kraamvisite.”

 

Vertrouwen in de toekomst

Het gaat nog steeds heel goed. Met de hulp van Marlies hebben Joost en Caro hun financiën op orde gebracht, ze komen nu veel beter rond. Wat ook heel fijn was, is dat ze via Marlies van een aantal stichtingen spullen hebben gekregen die ze anders niet konden betalen. Een box, een wieg, een kinderwagen, zelfs een garderobe voor hun kindje. Joost: “Een kindje kost nu eenmaal veel geld. Veel van de spullen die we via die stichtingen kregen, hadden we anders niet kunnen betalen. We hebben er veel aan gehad en hebben er nog steeds veel aan.”

 

*vanwege privacyredenen zijn namen gefingeerd

 

 

 

 

Siriz krijgt als stichting hulp van de overheid en giften van andere organisaties en particulieren. Maar dat is helaas niet genoeg om te kunnen blijven helpen, want onze professionele en specialistische hulp kost veel geld. Daarom hopen we dat jij mensen die onbedoeld zwanger zijn, wilt steunen. Als je Siriz helpt helpen maak je met jouw bijdrage een enorm verschil in het leven van jonge vrouwen, partners en kinderen. We zijn blij met elke donatie, hoe groot of klein dan ook. Dankjewel!