Seks onder je 25e
Wat doen jongeren als het gaat om seksuele gezondheid en seksuele ontwikkeling? Het periodieke onderzoek ‘Seks onder je 25e’ focust zich op deze vraag. In 2017 is de derde editie van dit onderzoek uitgevoerd door Soa Aids Nederland en Rutgers. In totaal hebben 20.500 jongeren van 12 tot 25 jaar deelgenomen.
Later seksueel actief
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren in Nederland later seksueel actief zijn dan in 2012. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar. Ook beginnen jongeren in 2017 later aan zoenen, strelen en andere seksuele activiteiten dan in 2012. Dit betekent dat het aantal jongeren die voor hun 14e jaar seksueel actief zijn, kleiner is geworden.
Extra aandacht voor 12-14 jarigen
Onder de jongste groep, 12-14 jarigen, heeft drie procent van de jongens en twee procent van de meisjes van deze leeftijd ervaring met geslachtsgemeenschap. Hoewel de groep seksueel actieve jongeren van 12-14 jaar kleiner is dan in 2012, zou extra aandacht in de preventie, hulp en beleid voor deze groep goed uitkomen. Deze groep jongeren lijkt namelijk minder weerbaar te zijn en zichzelf minder goed te beschermen tegen ongeplande zwangerschap en soa. In vergelijking met oudere jongeren hebben zij minder kennis over seks, soa’s en anticonceptie. Daarnaast geven zij aan minder informatie te ontvangen en minder informatie op te zoeken.
Informatie op school
Vrijwel iedereen krijgt op school enige informatie over seksualiteit, maar de voorlichting beslaat niet het brede spectrum van seksualiteit. Jongeren geven aan dat zij voornamelijk informatie krijgen over anticonceptie, voortplanting en soa/hiv. Thema’s waar jongeren geen of weinig informatie over krijgen zijn: seksuele grensoverschrijding, seksuele diversiteit, seksueel plezier en seks in de media. Om jongeren bewust en weerbaar te maken geeft Siriz voorlichtingslessen op scholen. In deze lessen wordt ook aandacht besteed aan minder leuke gevolgen van seksualiteit, zoals het overschrijden van grenzen of een onbedoelde zwangerschap. Leerlingen geven aan dat zij nieuwe dingen leren tijdens de preventieles, zoals wat zij wel of niet willen op het gebied van verliefdheid en seksualiteit.
Meer informatie
In de komende maanden worden de regionale resultaten van het onderzoek gepresenteerd. Lees meer over het onderzoek en de bevindingen op seksonderje25e.nl.