Jongeren later seksueel actief

De eerste keer

Uit recent onderzoek blijkt dat jongeren later seksueel actief zijn dan voorheen. Met 18,6 jaar heeft de helft van de jongeren geslachtsgemeenschap gehad, in 2012 was dat nog met 17,1 jaar. In 2017 beginnen jongeren ook later dan in 2012 aan zoenen, strelen en andere seksuele activiteiten. Zodoende is het aantal jongeren die voor hun 14e jaar seksueel actief zijn, kleiner geworden.

 

Eerste keer - Seks onder je 25e

 

Condoomgebruik onder jongeren

De meerderheid van de jongeren, zeven van de tien, gebruikt een condoom bij de eerste keer seks. De voornaamste redenen voor jongeren om geen condoom te gebruiken zijn dat er andere anticonceptie wordt gebruikt, dat ze elkaar vertrouwden of dat het minder lekker is. Bij losse contacten is het condoomgebruik lager. Vier van de tien jongeren voor wie de laatste keer een onenightstand was,  gebruikte hierbij geen condoom. Van de jongeren die vaker seksueel actief waren maar geen relatie hadden met de laatste sekspartner, gebruikte driekwart niet altijd condooms.

 

Condoom - Seks onder je 25e

 

Abortus

Negen van 1000 jongens geeft te kennen dat een meisje dat zwanger van hen was een abortus onderging en elf op de 1000 meisjes onderging ooit zelf een abortus. De helft van de meisjes (47%) geeft aan zich te schamen voor hun abortuservaring en meer dan de helft (59%) geeft aan er niet makkelijk over te praten.

 

Gevoelige onderwerpen bespreken

Hoewel sinds 2002 het aantal zwangerschapsafbrekingen onder tieners in Nederland daalt, blijft het een belangrijk thema. In de preventielessen van Siriz worden gevoelige onderwerpen zoals de waarde van menselijk leven en zwangerschapsafbreking op deskundige wijze behandeld. Met behulp van verschillende werkvormen worden jongeren in een veilige en open setting gestimuleerd om hun eigen mening en gedachten te verwoorden. De preventielessen zijn erop gericht om jongeren bewust en weerbaar te maken op het gebied van seksualiteit. Neem voor het boeken van een les contact op met een preventiemedewerker of vraag vrijblijvend om meer informatie.