Jaap: “Ik voelde me direct vader”

Jaap is een laatbloeier. Altijd al geweest. Tot zijn 42e kabbelde zijn leven voort. Een vriendin had hij niet. Geen interesse in. Totdat hij Sanne ontmoet: lang rood haar, sproeten op haar gezicht, een fijne glimlach. Jaap is verkocht. Ze hebben een klik die hij niet eerder heeft gevoeld. Samen uit eten, lange wandelingen, diepgaande gesprekken tot in de kleine uurtjes – het is alsof alles op zijn plek valt. Dit is de vrouw met wie hij zijn leven wil delen.

 

Maar dan komt er nieuws dat hun hele leven op zijn kop zet. Als ze nog maar drie maanden een relatie hebben, blijkt Sanne zwanger. Onverwacht en ongepland.

 

Twijfel

Ze is overstuur en onzeker, en wil maar een ding; zo snel mogelijk van deze zwangerschap af.  Maar Jaap twijfelt. Hij voelt direct een onverwachte golf van vaderlijke bescherming en liefde bij de gedachte aan een kind.

 

Abortus

Verscheurd tussen zijn eigen wens om het kind te houden en de wens van zijn vriendin om de zwangerschap te beëindigen, weet Jaap niet goed wat hij moet doen. Hij wil haar steunen, maar kan het idee van abortus maar moeilijk verdragen.

 

Chat Siriz

Hij slaat aan het googelen en komt bij de website van Siriz terecht. Via de chat komt hij in contact met Inge, een maatschappelijk werker van Siriz en hij stort zijn hart bij haar uit. Zij nodigt hem uit voor een gesprek om samen eens wat zaken op een rij te zetten.

 

Ruimte

“Allereerst zijn jouw gevoelens geldig en belangrijk,” begint de maatschappelijk werker. “Jouw vriendin is degene die zwanger is, maar jij wordt vader. Het is goed dat je hier bent. We kunnen samen kijken naar hoe je dit gesprek met je vriendin aan kunt gaan. Het is belangrijk dat er ruimte is voor beide kanten, en dat jullie samen tot een besluit komen dat voor jullie allebei werkt.”

 

Communicatietechnieken

De maatschappelijk werker luistert naar het verhaal van Jaap en ze besluiten samen aan de slag te gaan met het voorbereiden van een gesprek met zijn vriendin. Zo bespreken ze verschillende communicatietechnieken die hij kan gebruiken om zijn gevoelens op een constructieve manier te delen. “Het gaat erom dat je luistert om te begrijpen, niet om meteen te reageren. Het is essentieel dat je openstaat voor haar gevoelens en ervaringen, en dat je jouw eigen emoties en gedachten op een niet-veroordelende manier uitdrukt,” adviseert de maatschappelijk werker.

 

Juridische aspecten

Ook bespreken ze de juridische aspecten – hoewel Jaap als aanstaande vader gevoelens en wensen heeft, ligt de uiteindelijke beslissing bij zijn vriendin. Hoewel dit moeilijk is om te horen, helpt dat hem om zijn eigen verwachtingen te managen en na te denken over hoe hij op een ondersteunende manier naast zijn vriendin kan staan.

 

Nieuwe inzichten

Hoewel Jaap nog steeds met de situatie in zijn maag zit, verlaat hij Siriz met nieuwe inzichten en gereedschap om het moeilijke gesprek met Sanne aan te gaan. Hij beseft dat hij zijn vriendin en zichzelf het beste kan steunen door open, eerlijk en begripvol te zijn. Wat de uitkomst ook zal zijn. En dat geeft hem rust.