Hoe denken studenten nou echt over relaties en seksualiteit?
De Siriz preventiemedewerkers zijn elk jaar aanwezig tijdens de introductieweken voor studenten bij de start van het nieuwe studiejaar. Door middel van spellen en stellingen worden studenten uitgedaagd om na te denken over onderwerpen als seks, relaties en onbedoelde zwangerschap. Dit jaar konden studenten ook anoniem een vragenlijst over seksualiteit invullen. Hiermee kregen we meer inzicht in het seksleven van de hoogopgeleide jongvolwassenen. Preventiemedewerker Peter Munneke vertelt hierover.
De speciaal ontwikkelde studentenenquête zorgde voor interessante gespreksstof. Wat uit onze gesprekken bleek, is dat de meeste studenten geen moeite hebben met seks buiten een relatie. “Als je er allebei mee eens bent, waarom niet?” En omdat ik veel internationale studenten sprak, hoorde ik vaak de zin: “You do you” voorbij komen. Vrij vertaald is dat: “Doe jij gewoon wat jij oké vindt.” Wat ook veel werd gezegd was: ‘”Consent is everything.” Met andere woorden: “Wederzijdse toestemming is allesbepalend.”
Als je een beetje doorpraat met jongeren, zeggen velen dat ze het voor zichzelf toch wel belangrijk vinden om een relatie te hebben met degene met wie zij seks hebben. En dat blijkt ook wel uit de cijfers. Van alle studenten die we ondervraagd hebben (496) is 23% nog maagd. Van de overige 77% heeft ruim 40% alleen seks binnen een relatie. De rest heeft wél ervaring met seks buiten een relatie, maar voor de meesten daarvan was dat maar 1 à 2 keer. Daarbij horen we in gesprekken jongeren vaak zeggen: “Met iemand van wie je houdt is het veel fijner.”
Wel of geen voorbehoedsmiddel
Uit de studentenenquête bleek dat van de studenten die wel eens seks hebben gehad, ongeveer de helft ooit seks heeft gehad zonder een voorbehoedsmiddel. Daarvan heeft een kleine groep (2,36%) nog nooit een voorbehoedsmiddel gebruikt.
De morning after
De meeste studenten die seksueel actief zijn, hebben nog nooit een morning after pil gebruikt (70%). Van de studenten die wel eens een morning after pil gebruikt hebben, kwam dit in de meeste gevallen (25%) maar 1 á 2 keer voor.