Plaatje praatje siriz kaart webcam

Voorlichting over invloed van sociale media

Jongeren zijn later seksueel actief. In 2017 begonnen jongeren op latere leeftijd aan geslachtsgemeenschap en andere seksuele handelingen dan voorheen, zo blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e 2017’. Wat betekent het als jongeren later seksueel actief zijn? In een recent onderzoek geven 47 jongens en meiden hun eigen verklaringen voor deze ontwikkeling. Onder andere sociale media en seksuele voorlichting worden gezien als factoren die van invloed zijn.

 

Hoge drempel in offline wereld

In het onderzoek wordt duidelijk dat datingapps en sociale media invloed hebben op hoe jongeren met elkaar communiceren. Aan de ene kant maken apps en sociale media zoals Snapchat en Instagram het makkelijker om te flirten en te daten, aan de andere kant wordt de drempel om op iemand af te stappen in de offline wereld alleen maar groter.

 

Meer zichtbaar

Als je geen aansluiting vindt bij je klasgenoten kan je in de online wereld makkelijk in contact komen met anderen. De zichtbaarheid van jongeren is dus groter geworden door de online wereld. Sociale media wordt daarom door jongeren gebruikt om zich te profileren. Maar de hoge mate van zichtbaarheid op sociale media zorgt er ook voor dat vooral meisjes juist extra voorzichtig zijn om roddels en een slechte naam te voorkomen. In het onderzoek geven ze aan dat ze niet ‘exposed’ willen worden op sociale media.

 

Schoonheidsidealen

De online wereld heeft vloggers en beroemdheden op sociale media-platformen voortgebracht. Uit het onderzoek blijkt dat de schoonheidsidealen en gefotoshopte beelden van iconen zorgen voor veel onzekerheid onder jongeren. De beelden zorgen voor prestatiedruk en normen over het ideale lichaam.

 

Bewustere keuzes door voorlichting

Onder de jongeren heerst ook de norm dat je pas aan zoenen en seks begint wanneer je eraan toe bent en niet vanwege groepsdruk. In de praktijk blijkt dit anders te liggen. Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren soms beginnen met zoenen of seks om ‘erbij te horen’. Sommige jongeren geven aan dat seksuele voorlichting wel helpt om goede afwegingen te kunnen maken en om over seks te kunnen praten. Ook zeggen jongeren dat ze zich door voorlichting meer bewust zijn van de risico’s en daardoor voorzichtiger worden.

 

Siriz biedt verschillende preventieprogramma’s aan om jongeren bewust en weerbaar te maken op het gebied van seksualiteit. Afhankelijk van het lesprogramma, gaan we ook in gesprek met ouders en docenten van leerlingen. Bekijk ons volledige aanbod op www.siriz.nl/preventie.