Vijf tips bij onverwachte zwangerschap

Als je plots ontdekt dat je zwanger bent en dat had je niet gepland, kan dat best even schrikken zijn. Bij Siriz snappen we dat dit niet makkelijk is. Ook al had je het niet gepland, misschien vind je het wel oké. Elk gevoel hierover is normaal en oké. Hier zijn wat tips om je een beetje te helpen.

 

  1. Zwanger terwijl je dat niet had verwacht?

Het kan gebeuren, zelfs met anticonceptie. Het overkomt meer vrouwen dan je denkt. Maar onthoud: ook al was het een verrassing, het hoeft niet iets negatiefs te zijn.

 

  1. Kiezen: de zwangerschap houden of niet?

Dit is een grote beslissing. Denk na over wat je voelt en wat je aankan. Neem hier rustig de tijd voor. Of je nu kiest om de baby te houden of niet, jouw keuze is belangrijk en verdient respect.

 

  1. Meer over zwangerschap afbreken

Als je overweegt om de zwangerschap niet door te laten gaan, kan dat tot 22 weken. Dit gebeurt in een kliniek en kan op verschillende manieren. Het is een grote beslissing, dus neem de tijd om na te denken en schakel professionele hulp in als je er niet uit komt.

 

  1. De zwangerschap doorzetten: wat kan je doen?

Als je besluit om de baby te houden, kun je kiezen om zelf voor het kindje te zorgen of het ter adoptie af te staan. Veel vrouwen vinden uiteindelijk een manier om het te laten werken, ook als het eerst moeilijk lijkt.

 

  1. Tips voor als je onverwacht zwanger bent

  • Neem je tijd: Laat het nieuws even bezinken en denk rustig na over wat je wilt.
  • Probeer het uit: Denk eens een dagje dat je voor de zwangerschap gaat, en een andere dag dat je niet voor de zwangerschap gaat. Kijk wat je voelt.
  • Praat erover: Praat met mensen die je vertrouwt, zoals je partner, familie of vrienden.
  • Maak een lijstje: Schrijf op wat voor en tegen is, om je gedachten op een rijtje te zetten.
  • Zoek hulp: Als je er niet uitkomt, praat dan met iemand die je professioneel kan helpen, zoals iemand van Siriz.

Bij Siriz staan we klaar om je te helpen en te ondersteunen, hoe je je ook voelt over je zwangerschap. We zijn er voor je, met advies en een luisterend oor.