Sexting: hoe maken we jongeren bewust en weerbaar?

Sexting is het versturen van seksueel getinte beelden. Dit kunnen beelden zijn die jongeren van zichzelf maken en versturen of het zien of versturen van beelden van anderen. Veel jongeren ervaren sexting als leuk of spannend, maar het kan ook ongewenst en zelfs strafbaar zijn. Daarom besteden we in onze lessen, binnen het thema weerbaarheid, aandacht aan sexting.

 

1 op de 8
Uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e van Rutgers en Soa Aids Nederland, blijkt dat 1 op de 8 jongens en meisjes de afgelopen 6 maanden een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf aan iemand heeft verstuurd. 1 op de 4 jongens en 1 op de 5 meisjes heeft wel eens een naaktfoto of seksfilmpje van zichzelf doorgestuurd gekregen van een ander. Van de jongeren van wie een naaktfoto of seksfilmpje met anderen werd gedeeld (2% van de jongens en 1% van de meisjes), geeft ruim de helft van de jongens en driekwart van de meisjes aan dat ze dit vervelend vonden.  In de totale groep heeft 6% van de jongens en 14% van de meisjes tenminste één ervaring met sexting die ze vervelend vonden.

 

Gezonde keuzes leren maken
Meldingen en aangiftes van ongewenste sexting nemen toe. Formeel is het maken, in het bezit zijn en/of doorsturen van een naaktafbeelding van iemand onder de 18 jaar strafbaar. Dit wordt beschouwd als kinderpornografie. Jongeren zijn zich hier vaak niet bewust van; zij handelen ondoordacht en overzien onvoldoende de consequenties van hun gedrag.


Weerbaarheid

Siriz vindt het belangrijk dat jongeren bewuste en weloverwogen keuzes maken als het gaat om seksualiteit en relaties. Hoe kun je ervoor zorgen dat je weet waar je grenzen liggen en dat je die ook durft aan te geven? Dat is ingewikkeld, zeker als je net verliefd bent.
In onze lessen werken we aan de bewustwording en weerbaarheid van jongeren, zodat zij gezonde en weloverwogen keuzes leren maken op het gebied van seksualiteit en relaties. Wij doen dit door diverse werkvormen te gebruiken, zoals animatiefilmpjes en een interactief spel.

 

Meer weten? Kijk op www.siriz.nl/preventie voor een overzicht van ons lessenaanbod of boek een les.

 

Boek een les