‘Spreek voor de kleine’

Illustratie van kind met tekst voor campagne Siriz

Campagne: spreek voor de kleine

Siriz brengt, in samenwerking met Dr. Bronwyn Leigh van het Centre for Perinatal Pscyhology in Australië, de Spreek voor de Kleine Campagne naar Nederland.

 

Baby’s hebben een eigen taal
Baby’s hebben hun eigen taal en manieren van communiceren en het is aan ons om hen te lezen. Sommige baby’s zijn gemakkelijk en helder te begrijpen en bij sommige baby’s hebben we wat meer geduld nodig om erachter te komen wat ze bedoelen.

 

‘Spreken voor de kleine’

Een van de dingen die we graag doen en die wij ouders aanmoedigen om te doen, is nieuwsgierig vragen stellen naar wat er in het hoofdje van de baby gebeurt. We vragen ons af wat hun gedachten zijn – wat zij voelen, denken, willen, nodig hebben en ervaren. En als we dat zouden verwoorden, “spreken we voor de kleine”!

 

Grondlegger Selma Fraiberg

Het idee om voor de baby te spreken kwam van een andere baby-liefhebber, een Amerikaanse psychoanalyticus en maatschappelijk werkster, Selma Fraiberg (1918-1981). Bij het werken met ouders en baby’s ontdekte ze dat het nuttig was om woorden te gebruiken over wat de baby zou kunnen ervaren. Dit hielp ouders zich in te leven in hun baby’s, ze beter te begrijpen, te leren kennen en er meer van te genieten.

'Vanuit het kind praten, woorden geven aan wat een kind zou kunnen voelen en waar het behoefte aan zou kunnen hebben, heeft mij geholpen om snel signalen te kunnen benoemen die ik zie in een interactie tussen ouder en kind, zonder dat ik hierbij mijn eigen oordeel leidend laat zijn in een gesprek.'

Florien van Rij, Siriz

 

Reader voor ouders en professionals betrokken bij ouder-kindzorg

Dus hier zijn we, tientallen jaren later, met onze poging om woorden aan de ervaring van het kind te geven. Onze reader “Spreek voor de Kleine” bevat een reeks illustraties die een stem geeft aan de ervaringen van de baby. Deze reader is nuttig voor ouders en de professionals die betrokken zijn bij ouder-kindzorg – en uiteindelijk voor baby’s! Download de reader via de knop hieronder. De reader en afbeeldingen mogen gedeeld worden, maar ze moeten in originele staat blijven met vermelding van de logo’s van het Centre for Perinatal Psychology en Siriz.

 

De illustraties komen van de hand van Jess Racklyeft. Download de reader hieronder en gebruik de illustraties in individuele begeleidingsgesprekken of in groepsgesprekken met ouders. Ze vormen een laagdrempelige manier om in gesprek te gaan over de verschillende onderwerpen. Uiteraard staat het je vrij om de beschrijving vrij te verwoorden op een manier die bij de ouders past en waarop zij de inhoud begrijpen.

 

Wij wensen je veel succes!

 

Download de reader 'Spreek voor de Kleine'

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.