sirizposters

Lesprogramma ‘Onbedoeld zwanger in de beroepspraktijk’

Het programma ‘Onbedoeld zwanger in de beroepspraktijk’ bestaat uit een eenmalige les van ca. 75-90 minuten. In deze les gaan we met jonge (aankomende) zorgprofessionals (MBO) in gesprek over keuzes rondom onbedoelde zwangerschap en seksualiteit van mogelijke hulpvragers en van zichzelf.

 

Inhoud

In het programma ‘Onbedoeld zwanger in de beroepspraktijk’ komen twee belangrijke thema’s aan de orde namelijk: (begeleiding bij) onbedoelde zwangerschap en grenzen en wensen. Hierbij gaan we in op de rol van de student als aankomend professional maar ook op de rol van de jongere zelf.

 

(begeleiding bij) onbedoelde zwangerschap

In dit thema bespreken we de impact en keuzes rondom een onbedoelde zwangerschap bij een hulpvrager. Hierbij komen onderwerpen aan de orde als een professionele werkhouding bij de begeleiding van keuzes rondom abortus of uitdragen, beïnvloedende factoren, ervaringsverhalen, voorkomen van een zwangerschap, voorbehoedsmiddelen, voortplanting en prenatale ontwikkeling.

 

Grenzen en wensen

Tijdens de bijeenkomst verschuift de aandacht van de rol als professional naar de rol van de student zelf. We bespreken daarom ook keuzes die te maken hebben met grenzen en wensen op het gebied van seksualiteit. Denk hierbij aan relaties, liefde, voorwaarden voor prettige seks, grenzen aangeven, communicatie, grensoverschrijdend gedrag.

 

scene animatiefilm

 

Werkvormen

Het programma ‘onbedoeld zwanger in de praktijk’ is interactief en bevat veel dialoog. We gaan op een socratische manier met studenten in gesprek waarbij alle meningen welkom zijn en alle vragen gesteld mogen worden. Daarbij gaan we aan de hand van een cases afgestemd op de opleiding in gesprek over begeleiding van hulpvragers.

 

Daarnaast maken we gebruik van filmpjes met ervaringsverhalen, een stellingenspel, een filmpje over prenatale ontwikkeling en animatiefilmpjes over wensen en grenzen.

 

Afhankelijk van de doelgroep, het verloop van de les en de tijd zetten we andere werkvormen in zoals een quiz of animatiefilmpjes over wensen en grenzen.

 

 

Boek een les Bel 085 130 15 70  Stuur ons een e-mail