drie jongens op bankje buiten

Lesprogramma ‘Groeien en Leven’

Het programma ‘Groeien en leven’ bestaat uit een eenmalige les van ongeveer 75-90 minuten. In deze les gaan we in gesprek met kinderen van groep 7/8 over veranderingen in de puberteit, onbedoelde zwangerschap, voortplanting en prenatale ontwikkeling.

 

Inhoud

In dit lesprogramma komen twee belangrijke thema’s aan de orde, namelijk veranderingen in de puberteit en (onbedoelde) zwangerschap.

 

Veranderingen in de puberteit

Tijdens dit onderdeel bespreken we de seksuele ontwikkeling bij jongeren en hoe je daar mee omgaat. Denk hierbij aan onderwerpen als verliefdheid, groei, aangeven van grenzen en wensen, seksualiteit en voortplanting.

 

(Onbedoelde) zwangerschap

In dit lesonderdeel bespreken we alles rondom een zwangerschap. Hierbij komt aan de orde wat een zwangerschap gewenst of ongewenst maakt, bij wie dit kan gebeuren, welke keuzes er dan zijn en hoe je een zwangerschap kan voorkomen. Ook de volledige prenatale ontwikkeling wordt besproken.

 

Werkvormen

Voorkant doos van spel Plaatje Praatje

 

Het programma ‘Groeien en leven’ is interactief. We gaan in gesprek met de klas en alle vragen en meningen van leerlingen zijn welkom. Zelf stellen we ook veel vragen om de leerlingen aan het denken te zetten. Behalve dit gesprek gebruiken we filmpjes met ervaringsverhalen van jonge moeders en/of vaders en het spel Plaatje Praatje. Tijdens het spel gaan de leerlingen in groepjes op een actieve manier met elkaar in gesprek over de twee bovenstaande thema’s.

 

Afhankelijk van het verloop van de les zetten we andere werkvormen in. Andere werkvormen bevatten bijvoorbeeld animatiefilmpjes over groepsdruk en verliefdheid.

 

 

 

Boek een les Bel 085 130 15 70  Stuur ons een e-mail