Siriz Les

Nieuwe preventiemethodiek

Hoe kom je op voor jezelf? Hoe zorg je ervoor dat je niet stijf staat van de schrik als je seksuele grenzen dreigen te worden overschreden? Ons nieuwe preventielesprogramma biedt een mooie afwisseling tussen fysieke elementen en het gesprek over seks, relaties, onbedoelde zwangerschap en voorbehoedsmiddelen. Niet alleen door het gesprek aan te gaan, maar ook door fysieke oefeningen met jongeren maken we jongeren meer bewust van hun wensen, hun grenzen en hoe ze die grenzen bewaken.

 

Pilot

Onlangs zijn we begonnen met een pilot van onze nieuwe lessenserie. Praktijkschool de Baanbreker in IJsselstein is één van de scholen die meedoet aan de pilot. Daar is de hele lesserie ondertussen afgerond. De lessenserie is gebaseerd op een nieuwe preventiemethodiek en bestaat uit vier lessen.

 

Het lesprogramma

Jongeren leren zich eerst bewust te zijn van hun ademhaling en de manier waarop ze staan. In een later stadium kunnen ze dit gebruiken in het aangeven van hun grenzen of wensen op het gebied van seks en relaties. Tijdens de eerste twee lessen worden gesprekken en psycho-fysieke oefeningen afgewisseld. In de derde les discussiëren leerlingen over wat wil ze wel willen en wat niet. Ook wordt een gesprek over voorbehoedsmiddelen gevoerd. Tussendoor worden films vertoond die aansluiten op de gesprekken in de les. Tijdens de laatste les gaan jongeren aan de slag met een verwerkingsopdracht. Hierdoor komen alle onderdelen van het lesprogramma nog eens voorbij en staan ze nogmaals stil bij hun eigen mening en keuzes.

 

Stoere jongens ontdooien

Preventiemedewerker Peter Munneke vertelt over de pilot: ‘Het was mooi om te zien hoe vooral de stoere jongens langzamerhand ‘ontdooiden’ en steeds meer kwetsbaarheid durfden te laten zien. Tegelijk zagen we de verlegen jongens en meisjes steviger in hun schoenen staan en steeds meer voor zichzelf opkomen.’

 

Evalueren en verbeteren

In de pilot zien we dat fysieke communicatie een goede aanvulling is op verbale communicatie en dit maakt de lessenserie tot een veelbelovend programma. De pilot gaan we de komende periode evalueren en het programma eventueel verbeteren. Eind 2018 kunnen we dan het lesprogramma, al dan niet gewijzigd, opnemen in ons aanbod van preventielessen. Als u alvast meer wil weten over de nieuwe lessenserie, aarzel dan niet om contact op te nemen.

 

Boek een les Bel 085 130 15 70  Stuur ons een e-mail