Nieuw onderzoek geeft inzicht in tienerzwangerschap
‘Op mijn veertiende had ik voor het eerst seks met mijn vriendje, omdat dat moest. Niet echt moest, maar eigenlijk wel. En daar kon ik met niemand over praten. Ik snapte dat, zeg maar, niet.’
(In een klap volwassen; over tienerzwangerschap, Rutgers)
Inzicht in tienerzwangerschappen
Het nieuwe onderzoek ‘In één klap volwassen; over tienerzwangerschap‘ van Rutgers geeft inzicht in de levensverhalen van 46 meiden die voor hun 20e zwanger werden. In de analyse van de interviews komt naar voren wat er aan de zwangerschap vooraf gaat, hoe meiden de zwangerschap beleven, wat meespeelt in de keuze voor afbreken of uitdragen van de zwangerschap en wat bepaalt hoe hun leven daarna verloopt. Indrukwekkende verhalen, met veel aanknopingspunten voor preventie. Siriz werkte ook mee vanuit haar ervaring met zorg en ondersteuning aan tienermoeders.
Risicofactoren en voorlichting op scholen
Aan de hand van de verhalen benoemden de onderzoekers risicofactoren die meespelen in het ontstaan van een zwangerschap op jonge leeftijd. Zo blijkt dat een onveilig of instabiel thuis een erg grote impact heeft op de eigenwaarde en weerbaarheid van meiden. En dat in veel verhalen anticonceptie slecht gekozen en weinig begeleid wordt.
Voorlichting over jong zwanger zijn
Daarnaast pleit het onderzoek voor meer passende voorlichting op scholen die regelmatig herhaald wordt en waarin aandacht is voor weerbaarheid, voorbereiding van seksueel contact, lage risicoperceptie rond zwangerschap, gebruikersfouten en dilemma’s als je toch zwanger raakt. Specifiek zou voorlichting ook in moeten gaan op hoe het is om jong zwanger te zijn. Rode draad in de preventielessen van Siriz is de impact van een onbedoelde zwangerschap op het leven van een jongere.