Lesprogramma: Wat doe jij?

De lessenserie behandelt vier thema’s, verspreid over vier tot zes lessen. Dit lesprogramma is inclusief een weerbaarheidstraining. We maken hierbij gebruik van presentaties, gespreksvormen, spelvormen en psycho-fysieke oefeningen en passen de lessen aan naar het niveau en de leeftijd van de leerlingen.

 

Inhoud van het Siriz preventieprogramma

Thema’s

  • (Onbedoelde) zwangerschap en jong ouderschap;
  • Relaties, wensen en grenzen van jezelf;
  • Relaties, wensen en grenzen van jezelf en de ander (weerbaarheid);
  • Een integratieles waarin jongeren zelf aan de slag gaan met alles wat zij geleerd hebben

 

Onbedoelde zwangerschap

Onder dit thema valt het bespreken van de impact en keuzes rondom een onbedoelde zwangerschap. Hierbij worden onderwerpen aangestipt zoals voorkomen van een zwangerschap, voorbehoedsmiddelen, abortus of uitdragen, voortplanting en prenatale ontwikkeling, beïnvloedende factoren, ervaringsverhalen. We bespreken de biologische kant van seksualiteit en de ontwikkeling van menselijk leven in de baarmoeder.

 

Relaties, wensen en grenzen van jezelf en de ander

In dit onderdeel bespreken we onderwerpen die te maken hebben met grenzen en wensen op het gebied van seksualiteit. Denk hierbij aan relaties, liefde, voorwaarden voor prettige seks, grenzen aangeven, communicatie, grensoverschrijdend gedrag.

 

 

Werkvormen

De Siriz-lessen zijn interactief en bevatten veel dialoog. De gastdocent gaat op een socratische manier met jongeren in gesprek. Hierbij zijn alle meningen welkom en mogen alle vragen gesteld  worden. Daarnaast maakt de gastdocent gebruik van filmpjes met ervaringsverhalen, een stellingenspel, een filmpje over prenatale ontwikkeling en animatiefilmpjes over wensen en grenzen. Binnen deze lessenserie is veel aandacht voor weerbaarheid. De lessen bevatten onderdelen en (psychofysieke) werkvormen die vergelijkbaar zijn met weerbaarheidstrainingen.

Afhankelijk van de doelgroep, het verloop van de les en de tijd worden andere werkvormen ingezet. Denk aan quizjes, werkbladen en cases.

 

Subsidie

De lessen van Siriz maken onderdeel uit van de erkende interventie ‘Wat doe jij? Wensen en grenzen in de liefde’ en horen daarmee tot het aanbod van de Gezonde School. Dit betekent dat de lessen gefinancierd kunnen worden met de stimuleringsregeling ‘Relaties en seksualiteit’. Lees meer over de financiering via de Gezonde School. 

 

 

Boek een les Bel 085 130 15 70  Stuur ons een e-mail