Lesprogramma ‘Kind blijven of kind krijgen’
Het programma ‘Kind blijven of kind krijgen’ bestaat uit een serie van drie lessen, een ouderbijeenkomst en optioneel een bijeenkomst voor docenten. In deze lessen gaan we met jongeren in gesprek over seks, relaties, grenzen en onbedoelde zwangerschap. Met ouders gaan we in gesprek over het thema weerbaarheid en de communicatie met jongeren. In de optionele docentenbijeenkomst krijgen docenten handvatten om het open gesprek met leerlingen voort te zetten.
Inhoud
In het programma ‘Kind blijven of kind krijgen’ komen drie belangrijke thema’s aan de orde, namelijk onbedoelde zwangerschap, seksualiteit en grenzen & wensen.
Onbedoelde zwangerschap (eerste les)
In de eerste les bespreken we (de keuzes bij een) onbedoelde zwangerschap en de impact hiervan. Denk hierbij aan abortus, moeder- en vaderschap, afstaan, argumenten bij het maken van een keuze en de rol van de omgeving.
Seksualiteit (tweede les)
In deze les bespreken we de biologische kant van seksualiteit. Onderwerpen in deze les zijn o.a. voorbehoedsmiddelen, geslachtsorganen, hormonen, emoties, positieve en negatieve gevolgen van seks, voortplanting en prenatale ontwikkeling.
Wensen en grenzen (derde les)
Een doel van de preventielessen is om de weerbaarheid van jongeren op het gebied van seksualiteit te vergroten. Daarom gaan we in deze les met jongeren in gesprek over hun wensen en grenzen op het gebied van relaties en seks. Belangrijke onderwerpen die besproken worden, zijn communicatie, gevoelens, verliefdheid, grenzen aangeven, normen en waarden, sexting, en grensoverschrijdend gedrag.
Ouderbijeenkomst
In een bijeenkomst met ouders van de betrokken leerlingen bespreken we de seksuele ontwikkeling van jongeren. Daarnaast gaan we in op hoe ouders met hun kind in gesprek kunnen gaan over seks. Verschillende onderdelen die tijdens de lessen met de jongeren besproken zijn, komen hier weer aan de orde.
Docentenbijeenkomst (optioneel)
Tijdens deze bijeenkomst worden verwachtingen afgestemd. De mentoren krijgen tevens handvatten om na de preventielessen een open houding in stand te houden en om een goed gesprek met de leerlingen te kunnen voeren. De school ontvangt kosteloos het spel ‘Weet Wat Je Date’. In deze bijeenkomst wordt het spel geïntroduceerd en toegelicht. Tot slot krijgen docenten een lesbrief uitgereikt waarop de besproken informatie is samengevat.
Werkvormen
Het programma ‘Kind blijven of kind krijgen’ is interactief. We gaan in gesprek met de klas en alle vragen en meningen van de leerlingen zijn welkom. Zelf stellen we ook veel vragen om de leerlingen aan het denken te zetten. Behalve het interactieve gesprek gebruiken we een aantal actieve werkvormen, zoals:
- filmpjes met ervaringsverhalen;
- werkopdracht over keuzes maken;
- quiz over voorbehoedsmiddelen;
- werkblad over geslachtsorganen;
- beeld- en filmmateriaal over prenatale ontwikkeling;
- stellingenspel;
- animatiefilmpjes over grenzen en wensen.
Tijdens de ouderbijeenkomst komen een aantal van deze werkvormen terug. Ouders gaan dan aan de hand van cases en rollenspellen met elkaar in gesprek over communicatie met hun kinderen.
Boek een les Bel 085 130 15 70 Stuur ons een e-mail