Kennisbank – School en Werk

In de periode van zwangerschap, geboorte en zorg voor een jong kind vallen veel jongeren uit op school. Vaak lukt het dan niet meer om terug naar school te gaan. Een startkwalificatie is echter de basis voor het werkende leven van jonge ouders. Wat kun je als school of gemeente doen om jonge ouders te ondersteunen en stimuleren om een diploma te halen?

 

Zonder diploma zijn jonge ouders financieel afhankelijk van een ander of een uitkering. Vooral jonge moeders hebben relatief veel kans op een langdurige uitkeringssituatie en leven in armoede. Om hun school af te maken, hebben jonge ouders ondersteuning nodig bij de combinatie van leren, werken en de zorg voor hun kind. Verschillende scholen hebben hiervoor een eigen werkwijze ontwikkeld. Ook kunnen scholen, gemeenten en betrokken zorgpartners gebruik maken van bestaande protocollen.

Jonge-ouder-coach

Saskia Heemskerk-van Foreest is coach New Life op het Lentiz Life college in Schiedam. Op deze school zitten relatief veel jonge (aanstaande) ouders. Als coach houdt ze contact met de jongeren en ondersteunt ze de mentoren. Eens per maand organiseert Saskia een les voor alle jonge ouders. Dan is er ruimte voor uitwisseling en behandeling van bepaalde thema’s. Door de aanpak van Saskia en haar collega’s verlaten veel jongeren de school met een diploma.

Saskia: “Het vraagt tijd en aandacht. Jonge ouders zijn vaak afwezig. Meestal is er dan veel meer aan de hand, bijvoorbeeld problemen met geld, geen huis of ruzies. Ik werk direct samen met het jongerenwerk. Als een jonge ouder niet op komt dagen, dan neem ik contact op met de jongerenwerker. Die gaat dan gelijk langs en brengt de jongere naar school. Ondertussen werken we dan hard aan de onderliggende problemen, zodat de belemmeringen om naar school te gaan verdwijnen.”

Daarnaast heeft Saskia ook korte lijnen met andere instanties, zoals de kinderopvang. Er is kinderopvang in de school en de gemeente vergoedt deze gedeeltelijk. Afspraken daarover gaan via de school en niet via de ouders. Dat voorkomt veel problemen.

Protocollen

Voor scholen, gemeenten en betrokken zorgpartners zijn er twee handzame protocollen voor het ontwikkelen van beleid en werkwijzen rondom de (aanstaande) moeders. Speerpunten binnen deze protocollen zijn:

Contact houden

Zorg dat jongeren betrokken blijven bij school. Ook in de periode van het zwangerschapsverlof is het ontzettend belangrijk om in contact te blijven. Dat maakt de stap terug naar school makkelijker. Ook alertheid bij verzuim is van belang.

Aandacht voor problemen

Verder is het belangrijk dat een contactpersoon binnen school op de hoogte is van de omstandigheden van de jongere. Praktisch, financieel en emotioneel is er vaak veel aan de hand. De aandacht voor schoolzaken is dan al snel verdwenen. Een contactpersoon die daar oog voor heeft, naar oplossingen zoekt en de juiste hulp inschakelt, kan het verschil maken tussen uitval of doorgaan en een diploma halen.