Het Begint Bij Mij (HBBM)
Jonge moeders die wonen bij de zorglocaties van Siriz volgen sinds dit voorjaar de training Het Begint Bij Mij (HBBM). Met dit programma worden deelneemsters ondersteund bij het vinden van een positief spoor in hun leven.
De methodiek Het Begint Bij Mij is in 2003 in Zuid-Afrika ontwikkeld en daarna vertaald voor diverse landen binnen Afrika, Azië, Australië en Europa.
Touwtjes in handen
Bij Siriz wordt de training sinds april 2017 gegeven door José Koster. Met dit programma wil zij haar deelneemsters ondersteunen bij het vinden van een positief spoor in hun leven. Door inzicht te krijgen in negatieve patronen en te begrijpen hoe deze zijn ontstaan, komt er ruimte om nieuwe positieve patronen te ontwikkelen. Meestal waren het ooit overlevingsmechanismen die nu niet meer helpend zijn. “Je kunt pas iets loslaten als je het eerst beet hebt gepakt”, vertelt José.
Samen ontdekken wat belangrijk is
In zeven bijeenkomsten krijgen de jonge moeders zicht op dat wat werkelijk belangrijk is voor hen. Daarbij leren zij met en van elkaar hoe zij zelf de touwtjes van hun leven in handen kunnen nemen. Naar aanleiding van stukjes theorie en opdrachten worden thema’s als eigen kracht, verantwoordelijkheid, ouderschap en opvoeding behandeld. “Door in groepsverband de verschillende thema’s te bespreken, worden de meest kwetsbare gedachten gedeeld,” legt José uit. “Hierdoor merken de deelneemsters dat ze niet alleen staan. De herkenning en erkenning werken verzachtend.”
Een stabiele basis
Onlangs volgde Samantha de training HBBM. Zij noemt de training confronterend. “We keken bijvoorbeeld naar filmpjes waarin je zag hoe snel kinderen, hoe jong ze ook zijn, hun ouders kopiëren,” vertelt ze. “Hoe ze gedrag overnemen, ook als dat negatief gedrag is. Dat heeft veel indruk op mij gemaakt. Het liet me inzien dat moederschap zoveel meer betekent dan zorgen en liefde geven. Dat ik de bron ben, degene die een stabiele basis moet creëren. En dat ik dus heel goed voor mezelf moet zorgen. Dit inzicht heeft ervoor gezorgd dat ik nu aan de bel trek als ik niet lekker in mijn vel zit. Als het even niet lukt, word ik niet boos, maar vraag ik een begeleider van Siriz om te helpen. Hierdoor heb ik het gevoel dat ik langzaam wat meer regie krijg over alles. Voordat ik aan de training begon, hoopte ik rust en acceptatie te vinden. Dat is gelukt. Ik zie de toekomst positiever dan voor ik aan de training begon.”
Patronen doorbreken
Ook de 23-jarige Grace heeft de training aangeboden gekregen en afgerond. Zij woont in een begeleid wonen huis van Siriz in Delft en draagt de zorg voor de 6 maanden oude Massin. Ze volgde HBBM in aanvulling op haar behandeling bij PSYQ. “Voor mij werkte die combinatie goed,” vertelt Grace. “Ik heb me lang weggedraaid voor mijn problemen, ik hield alles voor mezelf. HBBM heeft me laten nadenken over mijn verleden, ik kreeg vragen en opdrachten, moest dingen opschrijven. Dat vond ik heftig. Soms kon ik het niet. Maar je bent in een groep, hoort anderen hun ervaringen delen, en langzaam stel je je open. Ik leerde patronen zien, die mij als kind beschadigd hebben. Patronen die ik moet leren doorbreken, voordat ze mijn kind ook beschadigen. De communicatie met mijn zoon is veranderd. Ik vertel hem veel, leg hem dingen uit. Ook al snapt hij het nog niet, hij hoort toch de intonatie van mijn woorden. Ik ben zekerder geworden, durf mijn mening beter te uiten en voel veel meer positieve energie dan eerst. Heb ik een tegenvaller? Dan laat ik het eerst bezinken, terwijl ik vroeger snel moedeloos of agressief zou zijn geworden. De vader van mijn zoon zegt het ook: je bent veel rustiger geworden. Daar ben ik trots op.”
Experimenteren loont
Met Het Begint Bij Mij worden resultaten geboekt. Het toont aan dat experimenteren loont. Dat het soms goed is om platgetreden paden te verlaten en nieuwe wegen in te slaan. Grace en Samantha maken stappen richting een betere toekomst. En met hen vele andere moeders en vaders.