Bekijk andere nieuwsberichten
21 okt

Persbericht: Wethouder Van Popering-Kalkman opent hulppost van Siriz in Gouda

Op dinsdag 18 oktober 2022 opende wethouder Sociaal Domein van de gemeente Gouda, Anna van Popering-Kalkman, de 10e lokale hulppost van Siriz. Siriz is de specialist bij onbedoelde zwangerschap. Zij bieden preventie, ondersteuning en zorg. De hulppost is een laagdrempelig voorziening waar iedereen in en rondom Gouda terecht kan die te maken krijgt met onbedoelde zwangerschap of jong ouderschap. Siriz is onderdeel van de lokale coalitie Kansrijke Start.

 

Bij een kansrijke start zijn de eerste 1000 dagen cruciaal. Bij de noodzaak om zoveel mogelijk kinderen in Nederland zo’n start te geven, past een gezamenlijke aanpak.Als gemeenten en zorgprofessionals samen optrekken, versterken zij elkaar. De coalitieleden maken afspraken om kwetsbare gezinnen effectief te ondersteunen, zodat meer kinderen een kansrijke start krijgen.

 

Wethouder Van Popering-Kalkman: “Met de coalitie Kansrijke Start wordt onder andere gestreefd naar minder voorkomen van ongeplande en onbedoelde zwangerschappen in kwetsbare gezinnen. Wij zijn blij dat Siriz een grote bijdrage levert aan het bieden van de juiste ondersteuning.” 

 

Linda Wensink, bestuurder van Siriz: “Met een lokale hulppost in Gouda kunnen we meer impact maken op het gebied van zorg aan iedereen die hulp nodig heeft bij onbedoelde zwangerschap. Wij bieden kort- of langdurige hulpverlening in diverse situaties zoals ondersteuning bij het maken van een keuze bij een onbedoelde zwangerschap, begeleiding voor en na de zwangerschap, ondersteuning bij jong-ouderschap, post-abortus hulpverlening en hulp bij afstand ter adoptie.”  

 

Siriz is de specialist bij onbedoelde zwangerschap. Wij bieden preventie, ondersteuning en zorg. Door middel van voorlichting onder jongeren willen we het aantal onbedoelde zwangerschappen in Nederland terugdringen. Daarnaast bieden wij opvang aan zwangere vrouwen zonder woonplek die intensieve begeleiding nodig hebben als voorbereiding op het moederschap op jonge leeftijd. Wij werken in heel Nederland met 35 beroepskrachten en ongeveer 50 opgeleide vrijwilligers. In Gouda heeft Siriz sinds lange tijd een leef-leerhuis en een voorziening voor beschut wonen. Beide locaties zijn bedoeld voor jonge moeders.

 

Siriz heeft het HKZ-keurmerk (Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector) voor kwalitatief goede zorg. Siriz hanteert in haar zorg de methodiek Krachtwerk en is samenwerkingspartner van het programma Nu Niet Zwanger. Daarnaast is Siriz een ANBI-geregistreerd goed doel en door het onafhankelijke Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) erkend als goed doel.