Vrijwilliger aan het woord: Priscilla Polman

vrijwilliger online hulpverlening

Priscilla Polman is vrijwilliger online hulpverlening bij Siriz. Hieronder neemt ze je mee in haar motivatie om dit werk te doen, de gesprekken die zij voert via de online hulplijn en de training en begeleiding die ze als vrijwilliger krijgt.

 

‘Ik ben Priscilla. Ik ben 26 jaar en sinds juni 2021 vrijwilliger bij Siriz als online (chat)hulpverlener. Dit doe ik naast mijn werk als sociotherapeut in de kinder- en jeugdpsychiatrie. De combinatie is erg leuk om te doen: de afwisseling in doelgroep, maar ook jezelf kunnen ontwikkelen op een nieuw en belangrijk gebied, namelijk de online hulp.

 

Al een tijdje was ik op zoek naar vrijwilligerswerk waarin ik anderen kan helpen. Siriz stond op mijn lijstje omdat ik daar destijds een stageplek had gezocht. Het werk dat Siriz doet vind ik erg waardevol. Goede hulp en uitleg bij ongewenste zwangerschap is belangrijk. Als je even op Google zoekt is alle informatie soms niet te overzien.

 

Het leek mij leuk en waardevol om hier vrijwilliger te worden, maar het moest wel te combineren zijn met mijn huidige werk. Dit lukt goed, omdat ik vanuit huis kan werken voor Siriz en er erg goed wordt gekeken naar mijn mogelijkheden. Die paar uur per week/twee weken worden erg gewaardeerd.

 

'Soms kan alleen het luisteren naar een verhaal al heel helpend en steunend zijn.'

Priscilla Polman, vrijwilliger online hulpverlening

 

Ik ben onwijs positief en enthousiast ontvangen door Siriz. Nog helemaal onervaren in het werk als online (chat)hulpverlener ging ik het aan, met als doel anderen te kunnen helpen op een laagdrempelige manier. In twee leerzame en gezellige trainingsdagen werd ik klaargestoomd. Heel prettig was het om daar alvast te proberen hoe het chatten in z’n werk gaat en er met elkaar en ervaren medewerkers over te praten. Ik werd goed begeleid en opgezocht tijdens mijn beginperiode bij Siriz. En nog steeds! Ik mag feedback vragen, krijg fijne tips en er wordt meegekeken als het nodig is. Tijdens elke dienst kan je iemand vragen om mee te kijken en denken; je staat er dus zeker niet alleen voor!

 

Inmiddels heb ik meer dan 100 chatgesprekken gevoerd en een aantal telefoongesprekken. Wat ik zo waardevol vind zijn de momenten waarop iemand, soms in paniek, op de chat komt omdat zij niet zo goed weet hoe om te gaan met een ongewenste zwangerschap en je vervolgens samen met haar stap voor stap kan kijken naar de mogelijkheden. Soms kan alleen het luisteren naar een verhaal al heel helpend en steunend zijn.

 

'Mooie momenten zijn voor mij als iemand aan het einde van een gesprek aangeeft dat zij zich gehoord en geholpen voelt.'

Priscilla Polman, vrijwilliger online hulpverlening

 

Mooie momenten zijn voor mij als iemand aan het einde van een gesprek aangeeft dat zij zich gehoord en geholpen voelt. Dat zij het gevoel heeft dat ze het niet helemaal alleen hoeft uit te zoeken. Reacties als “Bedankt voor jullie advies en het luisterend oor” of “Dit heeft mij erg goed gedaan, jullie zijn erg lief” maken voor mij het werk zo waardevol. Maar ook een opmerking als “Wat goed dat jullie bestaan, ik wist het zelf allemaal even niet meer en op internet staat zoveel!” is mij zeker bijgebleven en maken het werk als vrijwilliger online hulpverlening zo mooi!’

 

Wil jij, net als Priscilla, aan de slag als vrijwilliger online hulpverlening? Bekijk dan onze vacature en neem contact met ons op.