De dag van… Jolien Zoeteweij

09:00
Ik begin de dag op de hulppost in Zwolle waar ik eerst mijn agenda van de dag doorneem. Daarna beantwoord ik wat e-mails, waaronder een mail van een gezin dat aangeeft hun huis en hart open te willen stellen voor het opvangen van een jonge moeder. Een mooi aanbod!

 

10:00
Om 10:00 uur wordt er aangebeld. Ik ontvang mijn eerste cliënt van vandaag. Zij komt voor haar tweede gesprek waarin we spreken over haar abortuservaring afgelopen maart. Ze durft zich open te stellen en haar pijn te delen. Ik mag zonder oordelen naast haar staan en ruimte geven aan haar verdriet.

 

12:00
Terwijl ik een boterham eet, open ik de online hulplijn: ik log in op de chat en schakel de hulplijn naar mijn telefoon. Tijdens de online dienst komt er een vrouw van 16 jaar chatten die zich afvraagt waarom ze overtijd is, en of ze misschien zwanger zou kunnen zijn. Daarna komt er een vrouw van 26 jaar op de chat. Ze heeft net ontdekt dat ze zwanger is. Ze deelt haar twijfels. Ze vertelt over haar persoonlijkheidsproblematiek en instabiele relatie met haar vriend. Ze weet niet goed wat ze moet doen. We bespreken wie in haar omgeving haar zou kunnen steunen en hoe ze diegene erbij kan betrekken.

 

15:00
Om 15:00u draag ik de online hulplijn over naar mijn collega. Ik maak wat rapportages en bereid het laatste gesprek van vandaag voor.

 

15:30
Om 15:30 belt mijn laatste cliënt van vandaag aan. Ook zij komt praten over haar abortuservaring. Ze heeft zich ten tijde van de keuze om haar zwangerschap af te breken gedwongen gevoeld door haar omgeving. Ze ervaart veel boosheid, maar heeft ook het gevoel dat ze niet boos mag zijn, omdat ze zelf de behandeling heeft doorgezet.

 

16:00
Na dit gesprek is het tijd voor administratie. Ik plan een keuzehulpgesprek in die binnenkwam tijdens de online dienst. Na wat rapportage en e-mails is het tijd om af te sluiten.