Bekijk andere nieuwsberichten
29 sep

Siriz: 10 jaar preventie van, en hulp bij, onbedoelde zwangerschap

Op dinsdag 29 september 2020 viert Siriz haar 10-jarig bestaan. De stichting, die psychosociale hulp biedt aan vrouwen die te maken krijgen met een onbedoelde zwangerschap, kijkt terug op een waardevol decennium waarin ze kwetsbare vrouwen en mannen perspectief heeft gegeven.

 

Hulp aan meer dan 30.000 vrouwen
De hulporganisatie is trots op wat zij in de afgelopen 10 jaren heeft bereikt. Zo hebben al meer dan 30.000 vrouwen zich tot Siriz gericht met een hulpvraag bij onbedoelde zwangerschap. Met online hulpverlening en maatschappelijk werkers op diverse hulpposten in het land biedt de organisatie niet alleen hulp aan vrouwen, maar ook mannen. Deze hulp varieert van keuzebegeleiding bij een onbedoelde zwangerschap tot begeleiding bij het uitdragen van een zwangerschap, bijvoorbeeld op het gebied van ouderschap, financiën, relatie, school of werk. Ook biedt Siriz opvang aan zwangere vrouwen zonder woonplek die intensieve begeleiding nodig hebben als voorbereiding op het moederschap op jonge leeftijd.

 

Preventie van onbedoelde zwangerschap
Daarnaast wil Siriz door middel van voorlichting aan jongeren het aantal onbedoelde zwangerschappen in Nederland terugdringen. De stichting biedt dan ook voorlichtingslessen die jongeren bewust en weerbaar maakt op het gebied van seksualiteit en relaties. Zo zijn er de afgelopen jaren meer dan 8.000 gastlessen verzorgd op uiteenlopende scholen in het hele land en heeft Siriz daarmee meer dan 170.000 leerlingen bereikt.

 

‘Je staat er niet alleen voor’
Mooie cijfers, die echter wel een gevoelige maatschappelijke kwestie blootleggen. De hulp is namelijk nog altijd hard nodig. Ieder jaar raken tienduizenden meisjes en vrouwen onbedoeld zwanger. Professionele hulp, zoals die van Siriz, is daarbij belangrijk. In een uitzichtloze situatie is het essentieel om iemand te hebben die tegen je zegt: “Je staat er niet alleen voor.”

 

Ook de komende tien jaar hoopt Siriz te kunnen doen waar ze goed in is: vrouwen en mannen kracht geven in een kwetsbare situatie door perspectief, ondersteuning en zorg te bieden.