Siriz tijdens de coronacrisis
Bij Siriz gaat de hulpverlening door. Onze maatschappelijk werkers voeren nog steeds keuzehulpgesprekken met vrouwen die onbedoeld zwanger raken, bieden ondersteuning tijdens de zwangerschap of bieden online hulp aan vrouwen die vragen hebben. Ook onze woonbegeleiders zorgen goed voor de cliënten op de woonlocaties. Het is een drukke bijzondere tijd die veel vraagt van onze cliënten en van onze medewerkers.
Online en telefonische hulp
De online en telefonische hulpverlening loopt goed door. Een van onze online hulpverleners had eigenlijk minder telefoontjes verwacht. “Nu iedereen ineens thuis zit heb je ook minder privacy om openhartig te bellen”. Toch valt het op daat de telefoontjes onverminderd doorgaan. Bezorgde ouders, hulpverleners van andere organisaties, onzekere vrouwen. Dagelijks weten zij ons zowel telefonisch als via de chat te vinden.
Keuzehulpgesprekken en ambulante hulp
Ook de maatschappelijk werkers zijn nog steeds hard aan het werk. Er wordt geprobeerd om zoveel mogelijk gesprekken door te laten gaan. Dit kan online zijn door bijvoorbeeld gebruik te maken van Teams of FaceTime, maar in sommige gevallen is echt nodig om bij elkaar te komen. Gelukkig zijn de hulpposten ruim genoeg om 1,5 meter afstand te houden van elkaar.
Op de woonlocaties
Op onze woonlocaties hebben we protocollen opgesteld voor de cliënten en de woonbegeleiders. We proberen het dagelijkse leven zo goed als mogelijk voort te zetten. Toch hebben we ook moeten besluiten, voor de veiligheid van onze vrijwilligers en cliënten, om tijdelijk te stoppen met sommige activiteiten. De kookvrijwilliger die wekelijks kookt met de cliënten kan tijdelijk niet langskomen en ook de leersessies voor de cliënten zijn geannuleerd. We zijn nu aan het kijken of we deze sessies online kunnen geven.
Alle maatregelen vragen om aanpassing, maar gezamenlijk slaan we er ons op de woonlocaties goed doorheen.
We hebben enorme bewondering voor onze medewerkers die elke dag weer klaar staan voor vrouwen en mannen die hulp nodig hebben rondom een onbedoelde zwangerschap.
Dat geldt in het bijzonder voor de woonbegeleiders in de zorglocaties. Maar uiteraard ook voor de maatschappelijk werkers die elke keer moeten afwegen of zij het gesprek oog in oog houden of toch maar digitaal.