Bekijk andere nieuwsberichten
03 jul

Conferentie Uitgerekend Nu?! op 23 september 2019

Illustratie van zwangere vrouw en over conferentie: Uitgerekend nu?! Preventie onbedoelde (tiener)zwangerschappen

Conferentie Uitgerekend nu?!

Wanneer een meisje onbedoeld zwanger raakt, is dat ingrijpend en emotioneel. Plotseling staat zij (en haar partner) voor de moeilijke vraag hoe hiermee om te gaan. Welke mogelijkheden heeft ze? Wie kan haar helpen?

 

In vergelijking met andere landen kent Nederland weinig tienerzwangerschappen. Dus we doen het goed. Toch is het nodig te blijven werken aan goede voorlichting om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Want de impact ervan is groot. En als het dan toch gebeurt, is het belangrijk dat vrouwen (en hun partner) zich gesteund voelen in de keuze die ze maken. Welke keuze dat ook is. Om samen blijvend aandacht te houden voor dit thema, nodigen we u uit voor de Conferentie Uitgerekend nu?!

 

Voor wie?
De conferentie is bedoeld voor iedereen in de zorg, het onderwijs en het sociaal domein, die zich bezighoudt met ondersteuning en begeleiding van jongeren en kwetsbare groepen. Iedereen die zich wil inzetten voor preventie van en ondersteuning bij onbedoelde zwangerschappen. Bijvoorbeeld docenten in het po, vo, vso en mbo. Maar ook gezondheidsbevorderaars, verpleegkundigen, huisartsen, doktersassistenten, praktijkondersteuners, jeugdhulpverleners, maatschappelijk werkers en jongerenwerkers. U bent allen van harte welkom. De conferentie wordt gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht.

 

Wat levert het mij op? Leren, Ontmoeten en Verbinden
In meer dan 40 werksessies krijgt u informatie over de problematiek, leert u risico’s herkennen, het gesprek aan te gaan over seksualiteit en anticonceptie, weet u wat er onder jongeren zelf leeft, maakt u kennis met samenwerkingspartners, weet u welke interventies en handvatten beschikbaar zijn en wat er werkt in de praktijk. U krijgt praktische kennis waarmee u direct aan de slag kunt. U kunt deelnemen aan minimaal 3 interactieve werksessies, ervaringen met collega’s uitwisselen, proeven aan (gast-) lessen en snuffelen bij een informatiemarkt.

De organisaties Fiom, Rutgers, Siriz, GGD GHOR Nederland, Gezonde School, PO raad, VO Raad, MBO Raad zijn nauw betrokken bij de organisatie van de conferentie en leveren een substantiële bijdrage aan het programma.

 

Programma
09.00 Inloop en ontvangst

09.45 Plenaire opening door dagvoorzitter Ruben Maes

10.30 Workshopronde I

11.30 Workshopronde II

12.15 Lunch en activiteiten gericht op ontmoeting met ervaringsdeskundigen

13.45 Workshopronde III

14.45 Tijd voor theater plenair

15.45 “In gesprek met” Paul Blokhuis, staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (en onder voorbehoud Arie Slob, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap)

16.30 Afsluiting/Borrel

 

Interesse?
Deelname is gratis. Meld u zich vandaag nog aan.
U ontvangt binnen 3 weken meer informatie over de inhoud van de workshops, u kunt dan uw voorkeur aangeven!

 

We zien uit naar uw komst!

 

Team Onbedoelde zwangerschappen
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport