5 vragen die je helpen bij het maken van je keuze

Hieronder vind je 5 vragen die jou kunnen helpen om jouw situatie in kaart te brengen en om een weloverwogen keuze te maken over de zwangerschap. Een keuze die past bij jou.

Misschien roepen de vragen alleen maar meer twijfels bij je op, omdat je bijvoorbeeld ontdekt dat er meer meespeelt in je keuze dan je eerst dacht. Kom je er alleen niet uit? Neem dan contact op met een van onze hulpverleners. Dat mag op elk moment in jouw keuzeproces. Dat kan via e-mail, chat, WhatsApp of telefoon.

 

  1. 1. Wat betekent deze zwangerschap voor jou?

Het is heel persoonlijk hoe de zwangerschap voor jou voelt. Wat vind je van je zwangerschap? Welke gevoelens maakt deze zwangerschap wel of niet in jou los? Welke waarde heeft dit voor jou?

Voor sommige vrouwen (en mannen) speelt het geloof een rol. Je kunt hierover praten met je dominee, voorganger, imam of een andere geestelijke. Als je dat wilt, kun je dit ook in jouw eventuele gesprek met Siriz bespreken.

 

  1. 2. Wat zijn de voor- en nadelen van abortus? En van het uitdragen van de zwangerschap?

Zet de voor- en nadelen van beide keuzes op een rij. Dit kun je samen met je partner doen, of juist los van elkaar. Het helpt om inzicht te krijgen in wat je belangrijk vindt. Betrek hierin je verstand en je gevoel. Als je alles op papier hebt gezet kun je nagaan welke voordelen en welke nadelen het belangrijkst voor je zijn.

 

  1. 3. Hoe gaat je leven er hierna uitzien?

Als je kiest om de zwangerschap uit te dragen, verandert er veel in je leven. Je moet je financiën en je woonsituatie goed op een rij krijgen. Ook moet je oppas regelen voor als je je opleiding af wilt maken of moet werken. Hoe krijg je alles praktisch voor elkaar? En kun je het aan als je partner je niet blijft steunen en je er alleen voor staat?

Ook een abortus kan impact hebben op je leven. Je zult de abortus misschien een plek moeten geven. Niet voor iedereen is dat gemakkelijk. En welke invloed heeft deze keuze op je relatie, kunnen jullie samen verder? Het is belangrijk steun te vinden in je omgeving in de periode na de abortus, zodat je er niet alleen voor staat.

Werk voor beide keuzes uit wat de gevolgen hiervan zijn. Bedenk hier concrete oplossingen bij. Zo krijg je zicht op je mogelijkheden in deze ingewikkelde situatie.

 

  1. 4. Wat heb je nodig om een keuze te maken?

Wil je liever al je gedachten op papier zetten of verzamel je alle feitelijke informatie? Kies je meer vanuit je gevoel of vanuit je verstand? Hoe je een keuze maakt is heel persoonlijk.

Enkele tips die je kunnen helpen:

  • Rust kan helpen. Probeer afleiding te zoeken zodat er onbewust nieuwe gedachten en gevoelens bij je naar boven komen.
  • Leef je twee dagen achter elkaar in dat je hebt gekozen voor abortus. Leef je ook twee dagen achter elkaar in dat je hebt gekozen de zwangerschap uit te dragen. Welke gedachten heb je gehad? Welke gevoelens heb je ervaren? Schrijf dit op, zodat je overzicht krijgt in wat er in je omgaat.
  • Blijf er niet alleen mee lopen. Betrek belangrijke mensen uit je omgeving. Kom je er zelf niet uit? Neem dan contact op met een (online) hulpverlener van Siriz. Je kunt ook klikken op een van de icoontjes onderaan deze pagina.
  1. 5. Hoe maak je samen een keuze?

Wil je de partner of verwekker van de zwangerschap betrekken bij het keuzeproces om bijvoorbeeld samen een keuze te maken? Probeer dan een open gesprek aan te gaan, waarin jullie allebei ruimte krijgen voor gevoelens en gedachten over deze zwangerschap. Geef elkaar de tijd om het nieuws van de zwangerschap tot je door te laten dringen. Wees eerlijk naar elkaar over wat je van elkaar nodig hebt en stem je verwachtingen op elkaar af. Wanneer je er niet samen uit komt kun je contact opnemen met Siriz, zodat een hulpverlener met jullie verder kan praten.

 

Bel 0800 440 00 03 WhatsApp 06 24 90 75 55 Chat met ons Stuur een e-mail